torstai 7. elokuuta 2014

Vähän sitä, vähän tätä - edit 12.8.
Missä ovat kaikki leppäkertut? Tänä kesänä en ole nähnyt ainuttakaan, viime kesänä heitä oli ihan vilisemällä, riesaksi asti. Ovat vissiin lentäneet kaikki "ison kiven juureen"? Ja koska leppäkerttuja ei ole, on jotain pikkuisia mustia pisteitä, jotka tarkkaan katsottuna ovat monijalkaisia eläviä elukoita. Meillä on ollut niitä kotona, sängyssä, seinillä ja lattioilla. Yöllä on herätty siihen, että joku kävelee iholla. Onneksi eivät pure eivätkä pistä! Ovat ihan pikkuisia, max. 2-3mm pitkiä ja tulevat ulkoa. Eivät lennä.


Mitä lienevät?

Nyt on viikon verran keräilty niitä, eräät ovat joutuneet surman suuhun, mutta suurin osa on saanut äkkilennon parvekkeeltamme alas. Ihme ja kumma, niiden määrä on tosiaankin vähentynyt tai sitten tämä uusi populaatio on muuttamassa muualle.

Alkukesästä halusivat muurahaiset muuttaa meille, mutta se tehtiin niille suolan avulla selväksi, ettei olla mikään kimppakämppä.


Edit 12.8.2014
Kiitos Elinan antamaa osviittaa ja Aatu hauvan täydentämää opastusta saimme selville syylliset! Ne eivät tulleetkaan ulkoa, ehdinkin jo ihmetellä sitä, ettei noita elukoita näkynyt parvekkeella lainkaan. Eikä parvekekukissakaan ollut tuholaisia.
Sitten muistui mieleeni, että viime talven linnunruoka on jossain säilössä. Löytyihän se iso Elovena- peltipurkki ja siellä, jos jossain, olikin vilkasta elämää. Samalla tarkastin kaiken muun mahdollisen kelpaavan ja kas, keittiöstä löytyi suljettu riisipakkaus, jossa asusti pari elukkaa lisää, samaa lajia. Ne eivät liene kuitenkaan samaa populaatiota, koska olivat ihan tiiviin pussin sisällä ( parasta ennen 11/2015). Muualla ei näkynyt olevan enää mitään.
Tänään on sitten tehoimuroitu ja jonkin aikaa on pakko seurata kaappien sisältöä. Onko tämä tavallista lämpimämpi kesä saanut tuhohyönteiset sikiämään?
Vuosia sitten minulle on käynyt melkein samalla tavalla. Silloin avasin pahaa aavistamatta hamsterinruokaämpärin ja huis, sieltä lennähti kokoinen pilvi jotain elukoita huoneen täydeltä. Nyt oli onneksi kyse siivettömistä kärsäkkäistä.
Ötökkäkuvia


Wupen eväspakki.

Wuppe ottaa eväspakin kainaloonsa, noin niin kuin kuvaannollisesti, kun lähtee isännän kanssa pitkälle lenkille. Sen verran on ollut lämmin kesä, että jano tulee jossain vaiheessa Wupellekin. Alkukesällä oli vettä mukana, mutta ei kelvannut. Chihut ovat yleisesti vähäjuovaisia. Siis ei, että juovia olisi vähän, vaan että juovat vähän. (tuosta tulikin sanaleikki). Ratkaisuksi tuli tuo eväspakki täynnä kurkkusiivuja. Wuppe tykkää.


Bruttoa, taaraa, nettoa.

Wupen painonpudotus on lähtenyt hyvään vauhtiin. Sen verran on hoikistunut jo nyt, että valjasta kiristettiin pykälän verran. Ensimmäiset 100 grammaa ovat pois. Tahti tulee tietenkin hidastumaan, ensin lähtevät nesteet ja turvotukset, sitten vasta läski.
Tämä kirja oli pakko ostaa! Tänään se oli myynnissä tuossa lähikaupassa, 4,99e ja sehän oli heti aamutuimaan haettava. Taitaa alkaa lapsettamaan. Muistan lapsuudestani nuo lankaleikit, en tiedä mitään oikeampaa nimitystä niille, mutta luulen jokaisen, vähänkin varttuuneemman "tytön" tuntevan nuo sormilankajutut.
Lapsena tykkäsin ja olin jopa taitava pallottelussa (seinää vasten) kolmella tai neljälläkin kumipallolla. Ei se ollut pelkkää pallonheittoa, vaan koko ohjelma piti osata, pyörähdyksineen, taputuksineen ja kaikkine vaikeine liikkeineen.
Sellaiset pallot täytyy vielä jostain hankkia ja sitten alkaa pompottelu naapurin seinää vasten. Jos vaikka vielä kolmella osaisi... Tässä alapuolella kuva, otettu joitakin vuosia sitten.


Tässä en itse pallottele, vaan lykin nukenvaunujani.


12 kommenttia:

Mai kirjoitti...

Ihan mainio tämäkin viileä eväs :) Onneksi Wuppelle kelpaa, jos on vähäjuovainen =D =D =D koira on her-mos-tut-ta-va. Mun on turha ottaa lenkille mitään juotavaa/syötävää. Mutta eipä tätä meidän liikehdintää voi lenkkeilyksi kutsuakaan. Odotamme suosiolla terveellisempiä kelejä!

Mai kirjoitti...

Piti siis kirjoitta, että "koska vähäjuovainan koira on hermostuttava". Editoin niin raivolla tekstiäni, että koko ajatus sekosi =D

Aatu Hauva kirjoitti...

Aatun äippä/sihteeri. Voi minäkin muistan vielä nuo palloleikit, mutta en enää kaikkia kuvioita. Pallojen kanssa nukuinkin: sininen, punainen ja keltainen. Kehotan kuitenkin aloittamaan varovasti uuden aallon pallojen kanssa, ensin se on nimettävä uudelleen vaikka nepalilaiseksi palloterapiaksi. Muuten voivat tulla valkotakkiset sedät ja viedä pois. Siis, jos Saksassa on vielä hoitopaikkoja vinksahtaneille, täällähän niitä ei ole. Minulta eivät kyllä ainakaan pyörähdykset ja pään yli heitot onnistuisi, ja kiinni tuskin saisin yhtäkään palloa. Kerro, miten treenit etenevät.
Hienosti sujuu Wupen projekti. Meidän koirat ovat runsasjuovaisia: joka ikisestä lätäköstä ja ojasta on maistettava. Ei hyvä sekään.

Iivari kirjoitti...

Nuo pallopelit äettii muistaa. Mulle ee evväät eekä juomiset maestu pihalla. Vuan eepä maestu lenkitkää :)
Onnee paenonpuotusrojektii! Hyvästihän tuo männöö. Minnäe oon nyt semmosella kevennetyllä evväällä. Ku meenoo tuo paeno noosta...

Mai kirjoitti...

Siis ei vieläkään menny oikein... nyt en enää korjaa, ihan sama =D

Elina kirjoitti...

Veikkaan että nuo ovat kärsäkkäitä. Eli tukkimiehentäitä, syövät puuta.

Hanne kirjoitti...

Olipas nyt helle tehnyt tepposet, vai mitä? Nyt jäin minä puolestani pohtimaan, miten sen pitikään mennä...?
:)

Hanne kirjoitti...

Juu, ihan varteenotettavia neuvoja annat. Terapiaa se olisikin, vaan pitää joku hieno nimike keksiä, ennen kuin alan julkisesti pallottelemaan. Tällä hetkellä on kumipallojen etsiminen se ensimmäinen askel. Ei ollenkaan helppoa sekään.
Eikö olekin ihania nuo vanhat muistot! Ei haittaisi nykylapsiakaan, jos vaikka opettelisivat pallottelun kaikki kuviot, ne oli aika haasteellisia. Halpaa huvia, vielä kaiken lisäksi.

Hanne kirjoitti...

Kivaa, että sunkin äiteesi muistaa nuo pallottelut. Etten oo yksin huuhailemassa pallojeni perään. Vielä kun alan hyppimään muskreettaa ja narua...
:)

Hanne kirjoitti...

Älä nyt pelottele! Ei ne voi olla noita, en ainakaan halua uskoa, että olisivat. Asutaan sentään ihan kaupungissa eikä missään mettän keskellä. Ja ovat ihan pikkiriikkisiäkin, vasta zoomaamalla näkee niiden jalat ja kärsät, lienevät vauvoja vasta?

Aatu Hauva kirjoitti...

Kärsäkkäitä ovat, mutta eivät tukkimiehentäitä, jotka ovat tosi suuria ja tulevat rakennuksiin puutavaran mukana. Nämä ovat luultavimmin korvakärsäkkäitä tai niiden lähisukuisia tuoreita kasvinosia syöviä. Ulkoa siis ovat tulleet. Joinakin kesinä kärsäkkäitä on paljon, sitten menee taas monta vuotta pienemmällä populaatiolla. Ruusut ovat niiden suosikkiherkku.

Hanne kirjoitti...

Oikeassa oler, selasin nettiä ja saksankielellä löytyi paljonkin infoa. Näin kesällä minulla ei ole ainuttakaan ruukkukasvia sisätiloissa, kaikki ne vähätkin ovat parvekkeella. Kuulemma sellaisia saattaa tulla myös linnuille ostetuista siemenistä. Meillä on jossain purkissa sellaisia, täytyypä etsiä.
Tai sitten ne tulevat kaikki parvekkeelta. Suurennuslasin kanssa tutkimusretkelle siis!
Kiitos opastuksesta!