maanantai 9. kesäkuuta 2014

Wuppe linjoilla


Ensinnäkin: heleätä helluntaita! 
Täällä vietetään tänään helluntaimaanantaita, 
kuten aikaisemmin on Suomessakin vietetty.


Hoikkapoika lokakuussa 2013

Jokapäiväinen ajattelemisen aihe ovat nuo Wupen linjat. Yläkuvassa Wuppe meille tullessaan. Valjaiden rinnanympärystä on jouduttu muuttamaan isommaksi muutamia kertoja ja painoa on tullut lisää. Ruokavalio on muuttunut jo heti kuukauden sisällä muutosta nappulasta raakaravintoon, barffaustyyppiseen, joskin luita Wuppe ei oikeasti kykene hyödyntämään, kunhan vähän nakertelee.


Lokakuu 2013

Wupen ruokahalu on koko ajan ollut hyvä. Nyt jo muutamia kuukausia olen ollut tarkka, mitä Wuppe syö. Saa ruokaa kerran päivässä ja sen lisäksi aamuisin hiukan aamiaista (teelusikallinen rahkaa, noin 5 g jotain kypsennettyä lihaa ja maistiaiset minun juustoleivästäni). Erityisbonuksena saa silloin tällöin nuolla lautaset, joissa ei ole jäljellä muuta kuin maku.


Toukokuu 2014

Pääateriallaan Wuppe saa chihuahua-ohjeistuksen mukaan noin 50g lihaa ja siihen lisukkeena lähes saman verran (raakapaino!) erityyppisiä keitettyjä kasviksia, usein perunaa, kukkakaalia tms. Voikukan- ja ratamonlehtiä silppuan myös silloin tällöin joukkoon. Lihalaji vaihtelee, eri ruhon osia naudasta ja linnuista, possunlihaa ei saa ollenkaan, koska sitä ei täällä saa raakana antaa.  Mitään makeaa ei saa syödäkseen.
Wupen paino ei ole pudonnut ollenkaan, päinvastoin. Liikuntaa Wupi saa runsaasti, vähintään 4 km, yleensä paljon enemmän, usein tuplasti, säätilan mukaan. Minulla on hyvä dieettivaaka käytössäni, sillä voi punnita kaikki gramman tarkkuudella 5 kiloon asti. Siis myös Wuppe punnitaan sillä.
Olen miettinyt sitäkin, että pidänkö kaikesta huolimatta Wuppea nälässä. Viime  aikoina Wupi koluaa ahkerasti lattioita ja etsii suuhunpantavaa. Eilen halusin nähdä, miten reagoi  kokonaiseen perunaan. Uskomatonta, Wuppe söi ensin kukkakaalin ja sitten sen potun! Ja Wuppe oli pari tuntia aiemmin syönyt pääateriansakin jo. Viime aikoina Wupi syö jopa nakerteluleipäänsä, jota aiemmin vain murusti.
Wuppe syö ruokansa aina ahmien, varmaan vanha tottumus koiralaumassa elämisestä. Onko Wupen "nälkä" pelkästään sitä opittua ahneutta? Silti ei suostu enää syömään edes nappuloita, alkuaikoina kokeilimme niitä palkkiomielessä. Siis Wupen ahneudelle löytyy edes joku raja...
Kuitenkin ilmeisesti teen jotain väärin, mutta mitä? Voiko olla, että 4 vuotias uros tuossa iässä vielä rotevoituu? Vai onko se kaikki vain lihomista?


Näin on, meillä koira saa toisinaan nuolla lautasen.
Wuppe tekee erittäin tarkkaa työtä,
tuskin sen jälkeen enää tarvitsisi tiskatakaan.
Toki tiskataan silti!

Selvää on se, että Wupen lihakset ovat kasvaneet ja vahvistuneet. Oikein sormituntumalla tuntee reisilihasten rotevuuden. Wupellahan on polvissa se patellaluksaatio asteissa 1-2 ja ensimmäisinä kuukausina meillä lenkillä ollessa Wuppe aina välillä oikoi polviaan eli kaiketi silloin se sijoiltaanmeno tapahtui. Nyt ei enää tämän vuoden puolella ole sitä kertaakaan tapahtunut, oletan sen johtuvan nimenomaan lihasten vahvistumisesta. Entisessä kodissaan Wupella on ollut iso piha käytössään, mutta harvemmin lenkkeilyä. Sitä osoitti Wupen pitkät kynnet meille tullessaan, nurmikolla ulkoilua ja leikkimistä siis. Nyt Wuppe on asunut meillä jo lähes 8 kk, kävelee hiekkateillä ja kaduilla enkä ole kertaakaan joutunut kynsiä leikkaamaan, paitsi 2x niitä kannuskynsiä.


"Omenoita"

En ole punninnut Wuppea muutamaan viikkoon enää ollenkaan. Lukema masentaa.
Sen sijaan satuin postitoimistoon, joka toimii hevostarvikeliikkeen tiloissa ja siellä oli jonkun verran tuotteita myös koirille, pääasiassa ruokaa. Jo kauan olin etsinyt Wupelle pieniä kuivattuja kaloja, tuloksetta, mutta täältä niitä löytyi! Yhdessä pussissa luki "Omena" päällä, sen sivuutin ensin ja katselin muita pakkauksia. Sitten hoksasin, että nuo "omenat" ovatkin ihan pikkuruisia kaloja. Mukaan lähtivät "omenat (dagaa/mukene/omena is an important fish)", hintaa oli 4,10e. Hauskasti pakkasivat omenapussini koirankakkapussiin.
Nyt olen joka päivä antanut Wupelle yhden, ovat noin 3-4 senttisiä, ohuita kaloja ja Wuppe tykkää.


*******


?

Yhtä asiaa en ymmärrä. Miksi koiran ruokkiminen nykyään on niin tähtitieteellisen vaikeaa? Pitää ymmärtää kalsiumit, fosforit, kalkit, vitamiinit, hivenaineet sun muut, vieläpä suhteessa koiran ikään, kokoon ja liikunnan määrään. Prosenteissa, suhteissa toisiinsa ja grammoissa.
Miten tavallinen ihminen selviää moisesta?
Miksi se on olevinaan niin tärkeää koiran kohdalla? Koirat eivät tänä päivänä ole terveempiä kuin ennenkään, päinvastoin, vaikka "karva kiiltääkin ja rokotukset ovat kunnossa". En ollenkaan ihmettele, että moni koiranomistaja päätyy antamaan pelkkää nappularuokaa, joka lupaa täyttää kaikkien koirien kaikki tarpeet.
Tämä vouhotus? saa myös aikaan sen, että moni koiranomistaja alkaa varmuuden vuoksi antamaan koiralleen kaikkia mahdollisia vitamiineja ja lisäaineita, ettei vaan mitään puutu. Pelkästä rakkaudesta koiraansa! Ei se noin saa mennä! Liikasaanti on usein vaarallisempaa kuin lievä puute.
Eihän meistä ihmisistä kukaan laske tarkkaan oman ruokansa ja oman henkilökohtaisen tarpeensa kaikkia ravintoarvoja, ei itselleen eikä lapselleen. Eikä käy myöskään vuosittain rokotuksilla. :)
Barf tutkitusti


Tässä sitä lekottelen auringossa.

Ei hetkenkään rauhaa! Aina joku häiritsee, parempi poistua...


9 kommenttia:

Elvis kirjoitti...

Ei sua Wuppea varmaankaan tarvitse nälässä pitää, mutta emännän pitää todellakin laskea, mitä sulle annetaan. Minä ja sinä ollaan näköjään niitä koiria, jotka söis vaikka pieniä kiviä, jos ne ruokana tarjoiltas.

Mä saan ruokaa tasan kaksi kertaa päivässä. En mitään kovin erikoista. Nappuloita, lihaa (nyt on ollut grillauksesta jäänyttä jämäpihviä, kun se ei emänälle kelvannut) ja kermaviiliä. Neuvolassa painoin 8,7 kg. On pysynyt paino samana viimeisen vuoden ajan.

Anne kirjoitti...

Olet oikeassa varmasti tuossa, että Wupen lihasten vahvistuttua polvet eivät ole menneet enää sijoiltaan (siltä tuo kuvailusi kuullosti). Tosi hyvä juttu, että Wupen lihakset pysyvät hyvänä ja tukevat luustoa, muuten polvien kanssa tulisi helpommin ongelmaa. Kakkosen polvi on kuitenkin jo sellainen, mikä oikeasti saattaa aiheuttaa ongelmaa ja leikkaustarpeen joskus, ykkönen nyt harvemmin (Ässä on hyvä poikkeus sääntöön, sillähän on ykkösen polvet, tosin toinen paheni kakkoseksi ennen leikkausta. Leikkaukseen kun vaikuttaa kokonaisuus, ei pelkkä polven asteikko). Löysät polvet helposti löystyvät iän myötä lisää varsinkin luksoituessaan, joten hyvä ettei sitä enää ole tapahtunut ja lihakset ovat hyvässä kunnossa :)

Itse jossain vaiheessa laskin Ässän saamia vitamiini ja energiatarpeita painon mukaan. Tämä lähinnä sitä varten, että osasin aloittaa jostain lihamäärästä (jota sitten voi lisätä/vähentää tarpeen mukaan) sekä antaa tarpeeksi maksaa A-vitamiinin saamikseksi ja luita kalsiumin saamikseksi (tai etten anna hirveästi liikaa). Sen jälkeen ollaan menty summittaisemmin, kun lähtöarvot ovat tiedossa. Se ei ollut mielestäni rakettitiedettä, mutta jos yrittäisi kaikki mahdolliset vitamiinit ja hivenaineet laskea tasapainoon, menisi se jo aika mahdottomaksi. Meillä ei syödä muita lisiä kuin kasvi- ja lohiöljyä ja kananmunia välillä (no en ehkä laskisi lisäksi), ja nyt pitäisi ostaa Ässälle glukosamiinia ja MSM-jauhetta kokeiluun huonojen nivelten takia :( Ne kun saattavat auttaa, ehkä.

Párek kirjoitti...

Huh, nyt Palvelijatar huokaa syvään helpotuksesta: minä syön etupäässä eläinkaupasta ostettavia mäyräkoirille tarkoitettuja nappuloita, ei tarvitse huolehtia vitamiineista eikä hivenaineista. Tämän Palvelijatar tarkisti jo pentuna ollessani eläinlääkäriltä. Hyvissä nappuloissa on kaikki tarvittava oikeassa tasapainossa. Nappulat ovat aina kupissa, joten ei tarvitse ahmia, vaan syön pelkästään nälkääni. Herkut tulevat hyvin pieninä annoksina kerran tai pari päivässä. Paino on lähestynyt neljä vuotta täytettyäni seitsemää kiloa, mutta pysynyt sen alle kumminkin. Niin olisi tarkoitus jatkaa.

Myrsky ja Tuisku kirjoitti...

Jaahas, me ei kyl olla mitään ravitsemustohtoreita, vaikka tiätysti viisaita ollaanki, eikä siksi anneta mitään neuvoja, vaan kehutaan, että oota komeessa kunnossa, Wuppe. Pitää sitä ollakin pikkasen pläski, ainaskin me ollaan ja voidaan hyvin.

Iivari kirjoitti...

Sammoo mieltä eellisten kansa. Näätät Wuppe lihaksikkaalta. Ja lihashan paenaa enämpi ku läski :) Ee oo hyvä jos koera syöp liikoo vuan ee oo hyvä sekkää jos syöp liijja vähä. Mullon tuo jälempi homma. Vaekka kaete minä kuitennii jonnii huonosyömäsemmän päevä jäläkee sittä tassoon vähä seoroovana päevänä. Elikkä syön vähä enämpi. Ku ee oo pahasti paeno puonna.

Ohan se välillä hankalata miettijä suapko kaekkee mittee tarvihtoo. Äet aenahhii on jollonnii hepulissa nuihen vitamiini yms asijoehen kansa. Että suanko tarpeeks.
Ja katteelline se on kaekille joella on hyväsyömänen koera :)

Marja-Leena kirjoitti...

Minä nyt en osaa sanoa yhtään mitään Chihun ruokintaan. Sen olen lukenut Jimin blogista, että chihut painon väli oli jotain luokkaa 1,5-3 kiloa ja Jimi painaa muistaakseni 2,5 kiloa. Jos Wuppe on pitkään elänyt laumassa, niin ahneus on mielestäni silloin ns opittua eli kaikki täytyy saada alas suusta pian, ennenkuin joku toinen kerkiää.

Jos sinua vaaka masentaa, niin silloin alkaa tuntua siltä, että itse ajattelet Wupen olevan ylipainoinen. Mielestäni jokainen hyvä omistaja on oman koiransa asiantuntija ja silloin olet varmaan oikeassa. Ei koiran ruokinta voi olla mitään tähtitiedettä.

Ossilla on aina nappuloita kupissa, mutta pääsääntöisesti se syö ne kuitenkin illalla. Toivottavasti saat "mielenrauhan" Wupen painon sujteen, sekä ruokintaan. Terveisii Kirkkonummelta, M-L ja Ossi.

creek kirjoitti...

Mitä Wuppe sitten painaa? Ja mitä on painanut teille tullessa?
Jos tunnustelemalla tuntuu kylkiluut ja vyötärö erottuu, niin liekkö olisi just lihaksista kyse? Kuitenkin raakaruoka on "täyttä tavaraa", jota Wuppe on voinut käyttää hyödyksi kasvatellessaan lihaksia tai vaihtoehtosesti pläskiä. Jos tuntuu selvä rasvakerros, kokeilisin puottaa lihan määrää tuosta 50g ja katsoa lähteekö sutjakkaammaksi.

Minihän lihoi viimesenä kesänään, -ei nyt ihan ylipainoseksi, mutta niin ettei kylkiluut helposti tuntuneet, ja se painon tasaaminen oli kovin hankalaa. Ei taittu edes onnistua siinä..

niNni kirjoitti...

Tähtitiedettä tuntuu tosiaan nykyään olevan tämä ruokinta.. Olen pakottanut itseni ajattelemaan, että jos koira on sopivan painoinen, jaksaa liikkua, iho ja turkki on hyvässä kunnossa, silmät ei vuoda ja korvat ovat puhtaat, niin uskon, että ravintoasiat ovat ok. Jos lähden muulle linjalle, niin tie on loputon ja teen itseni hulluksi miettiessäni asiaa liikaa :)

Lihakset on oikein hyvä juttu ja varmasti Wupelle on tullut lihasmassaa lisää. Painossa se ei kuitenkaan tee hirveän paljoa, Jimi painoi 1,8kg kun oli aikuisiän koossa muuten ja nyt 2,2kg, joten oletan että tämä 400g on lihasta :)

Suukkoja ja rapsutuksia söpöliinille!

Hanne kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Kokoan ajatukset niistä yhteen ja vastaan blogitekstillä, joskus loppukuun puolella, riippuen inspiraatiosta.