torstai 10. heinäkuuta 2014

Hurttaa... osa II

Jihhuu, lisää valjaita! Uusi intohimoniko? Ei sentään, on kylläkin mielenkiintoista nähdä, löytyykö Wupelle supervaljaat, valjaat, jotka seuraavat Wuppea läpi elämän.
Tämä mukava talutushihna on kaiketi nimeltään pyöreä heijastintalutin, "Outdoors Mountain Rope", pituus 180cm ja läpimitta 6mm. Koko matkalta heijastava, mikä on mielestäni yksi tärkeimpiä asioita niin valjaissa kuin taluttimissa. Lukko on pieni, mikä on fiksusti ajateltu pienelle koiralle. Hihna on jämäkkyydestään huolimatta melko kevyt, painoa 80g. Käsilenkissä on rengas, jota kukin voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Hyvä idea!
Vilillä käytimme vain talutushihnaa, 3 metriä pitkää, Wupella on puisto-ja maastokäytössä flexi, minä käytän 5-metristä ja mies käyttää 8-metristä. Kaupungin katuja tallatessa on talutushihna käytännöllisempi, turvallisempi.
Nämä uusimmat valjaat ovat myös, kuten entisetkin, joista tein selkoa jokin aika sitten. y-valjaat, mutta kuitenkin sitä edellistä uudempi tai ainakin parempi versio. "Outdoors Padded Y-Harness", koko sama kuin edellisissä eli 35cm/14". Eroa on pehmusteen paksuudessa eli ohuisuudessa. Näissä pehmuste on huomattavasti ohuempi, koiran vartaloa myötäilevä, kaikin puolin hyvin miellyttävä valjas.
En ymmärrä ollenkaan sitä villitystä, että valjaiden turkkia suojaavaan pehmusteeseen ympätään väliin vielä paksulti vaahtomuovia. Mitä järkeä siinä on? Ensinnäkään, koira ei tarvitse superpehmoisia valjaita, vaan valjaat, jotka eivät kuluta turkkia. Riittää, kun valjaiden alapuoli on sileä. Toisekseen, vaahtomuovi imee sadeveden itseensä eikä kuivu helpolla, ks. esim. Ratian valjaat. Siis täysin järjetön asia.
Valjaat istuvat Wupelle yhtä hyvin kuin edellisetkin Hurtat, erona se, että näistä ei tarvitse ratkoa pehmustetta pois, vaan myötäilevät sellaisenaan mukavasti Wuppea. Ainoa "huono" juttu on, että tuo lukko on mielestäni liian alhaalla, liian lähellä Wupen etujalkaa. Se voi estää liikettä tai ainakin olla lisärasitteena liikkeelle. Lisäksi se alin osa lukosta, solki, menee melkein rinnan alle. Ei hyvä. Rinnanympäryshihnassa oli onneksi tarpeeksi pitkä pätkä ylimääräistä, jotta sain tuunailtua tuon lukon sijaintia.
Siis otin taas ompelukoneen esille ja leikkasin pätkän lukon yläosasta pois ja kiinnitin sen niin korkealle kuin pystyin. Olisin halunnut sen vielä sentin verran ylemmäksi, mutta ompelukoneeni ei ollut halukas moiseen, oli liian vaikea paikka ommella. Nyt se lukko on ylempänä, ja niin se on parempi.
Miksi se lukko ei voi olla ylhäällä, mahdollisimman lähellä lenkkiä, johon kiinnitetään talutushihna? Siihen on varmaankin joku järkevä syy olemassa, että se lukko ommellaan kaikissa valjaissa asettumaan niin alas, etujalan taakse. Mikähän se syy on? Haittaa siitä voi olla joillekin koirille, koosta ja vartalonmallista riippuen.


Valjaiden väri on vihertävämpi, petroli?, ei näin sininen,
väri toistuu kuvissa valaistuksen muuttuessa erilaisena...

Valjaiden sisäpuolella on muoviläpyskä, joka on tarkoitettu puhelinnumeron merkitsemiseen. Läpyskä on pehmoinen, tukeva, ei paina koiraa millään tavalla eikä vaikuta helposti rikkoutuvalta. Ihan hyvä idea tämäkin lappunen! Leikkasin kuitenkin tämän läpyskän pois, Wupelle se on tarpeeton, Wupella on "identiteettipoletti" tietoja varten.
Kokeilin kirjoittaa erilaisilla kynilläni lappuseen jotain kosteudenkestävää. Vaikka lappu on valjaan alla, tulee sen tekstin kestää märkää, koira saattaa uida, turkki kastua sateesta jne. Kuulakärkikynällä kirjoitettu teksti huuhtoutui lähes kokonaan pois. Tuo punapäisellä kynällä kirjoitettu pysyy, muut eivät tarpeeksi hyvin. Tuo punapääkynä on nimeltään "Staedtler permanent Lumocolor".
Näissä seuraavissa kuvissa on lukko jo sillä uudella korkeudella. Valjaat istuvat oikein hyvin, rintahihna ei tule liian liki etujalkoja, vaikka se kuvista voi siltä näyttää. Valjaat ovat melko väljästi Wupen päällä. Minulla on se uskomus, että y-valjaista ei koira niin vain pääse irtautumaan, joten valjaiden ei tarvitse olla piukalla. Olenkohan oikeassa?


Kaunis väri, petroolin vivahteinen,
en tiedä virallista nimeä värille.

"Ilmakuva"

Käytiin kellarissa testaamassa heijastimia, hyvät olivat!

Ja tässä mannekiini poseeraa urakan päätteeksi!

Yhteenveto:
+ Talutushihnassa ei mitään moitittavaa, kaikinpuolin hyvä hihna!
+ Valjaassa on mittasuhteet kohdillaan, malli sopii kuin nakutettu Wupelle. Heijastimet todella hyvät. 
Pehmuste on sopivan ohut. Valjaat ovat kevyet, vain 50g. Ihan hyvä valjas. Huolellisesti valmistettu, kauniit värit!
-  Tuo lukon paikka on kyseenalainen. 
Harmillisesti hihna ja valjaat on valmistettu Kiinassa. Laatu on silti hyvää ja se, että eivät ole Suomessa tehtyjä, pitää kaiketi hinnan kohtuullisena. Designed in Finland. 


Huom.
Tämä oli vain yhden ihmisen ja yhden chihuahuan mielipide.
14 kommenttia:

photou kirjoitti...

Erittäin hyvä arvio. Meillä nuo samat vajaat käytössä ja hyvin on toimineet. Saman ongelman vaan huomasin tuon "läpyskän" kanssa, kun en ole vielä löytänyt kynää jonka väri pysyisi siinä.

Párek kirjoitti...

Hyvä yhteenveto ja esittely! Lukon sijoitusta saisivat valmistajat todella miettiä. Pitäisi toimittaa heille palautetta...

Iivari kirjoitti...

Tuo lukompaekka ee aenakkaa määräkoerille passoo! Hyvän arvijon oot tehnnä. Tuo voes kiinnostee iha valamistajatahhii. Pistäppä Hurtalle sähköpostija. Taes olla kuluttajapalvelu@hurtta.com se osote. Meellähä ee oo mittää tekemistä tuon virman kansa. Sillä vuan uattelin tuota pallaatehommoo että tietäsivät käättäjäkokemuksiahhii!

creek kirjoitti...

Minä kävin Sunnalle tämmöset hakemassa, sillon ku tuli hoppu: http://www.mustijamirri.fi/tuote/rukka-form-neon-valjas-oranssi/028834/
Oikein mainiot! Mukava kun ovat säädettävätkin ja tuo toinen kappale valjaista tulee tarpeeksi kauas etujaloista, jolloin ei hierrä liikkuvaa "nahkaa", kainaloa.
En hoksinu kyllä kattoa onko ne kaikista pienimmät tehty saman levyisestä materiaalista, jos on, niin on kyllä ihan turhan jytkyt. Tuo leveys on mukavan turvallinen tällaselle 10kg.

creek kirjoitti...

Ja nyt jälkeenpäin luin linkissä olevat koot tarkemmin, pienimmät 20mm leveä.

Hanne kirjoitti...

Palautetta valmistajalle olen lähettänyt jo!

Aatu Hauva kirjoitti...

Kyllä niistä pääsee pois pujottautumaan, jos on vähänkin fakiirin vikaa. Ei kylläkään niin helposti kuin Rukan mini comforteista. Terveisin Jiri, kääpiösnautseri, vähän vajaa 2-vee.

Hanne kirjoitti...

Onneksi Wuppe ei ole osoittanut vielä moisia elkeitä. Myös T-valjaista /esim. vänttiset) pääsee helposti lipettiin perääntymällä, jos vaan haluaa. Olen kuullut, että y-valjas on joka tapauksessa turvallisempi kuin moni muu malli.
Wuppe tervehtii Jiriä. :)

Hanne kirjoitti...

Mielenkiintoisen näköiset valjaat. Nyt olen silmä tarkkana, löydänkö Sunnasta kuvan nämä valjaat yllä...

Hanne kirjoitti...

Olisi valmistajien kannalta hyvä, jos mahdollisimman moni asiakas antaisi rakentavaa palautetta, varsinkin epäkohdista, kaikille muillekin valjaiden valmistajille kuin mistä tässä on kyse.

Párek kirjoitti...

Mepä laitettiinkin sitä palautetta Hurtan sivuilta löytyvään osoiteeseen: tuli ilmoitus, ettei sitä osoitetta löydy!

Hanne kirjoitti...

Tässä sähköpostiosoite:
kuluttajapalvelu @ hurttaco.com

(poista välit)

Aatu Hauva kirjoitti...

Jiri kuittaa. Ilman koiven nostoa.

creek kirjoitti...

Voin yrittää muistaa napata kuvan valjaat päällä, pistän tänne linkkiä tai faboon :)