perjantai 20. kesäkuuta 2014

Koirien TOP 10Tilastoa vuodelta 2013. Hampurissa on n. 66.500 rekisteröityä koiraa. Kaikki koirat täytyy lain mukaan rekisteröidä, tietenkin myös sekarotuiset, mutta arvion mukaan ei-rekisteröityjä koiria on silti noin 20.000. 

Suosituimmat koirarodut:
1. labradorinnoutaja 5451 kpl
2. jackrussellinterrieri
3. mäyräkoirat
4. kultainennoutaja 
5. sekarotuinen saksanpaimenkoira 1563 kpl 
6. villakoirat
7. bordercollie
8. yorkshirenterrieri 
9. saksanpaimenkoira
10. bokseri 1244 kpl

- Muita sekarotuisia, kuin sekarotuinen saksanpaimenkoira, on yli 7000 kpl. En ymmärrä, miksi ne eivät ole 1. sijalla, vai lasketaanko sekarotuinen schäfer "roduksi", mutta muita sekarotuisia ei? Luulen, että syy on, että näitä >7000 sekarotuista ei voi lajitella minkään rodun jälkeläiseksi, mutta nuo sekarotuiset saksanpaimenkoirat voi.
- Sijalla 15 on mopsi. Tosiaan aika yleinen näky näillä meidän kulmillamme.
- Koirarekisteristä löytyy 328 eri rotua. 
- Harvinaisimmat koirarodut ovat amerikaneskimokoira, australiantöpöhäntäinen karjakoira, iso gascognenajokoira sekä bergamasco. Kutakin ainoastaan 1 kpl.
- Kokonaan hävinneet ovat mm. suomenlapinkoira ja meksikonkarvatonkoira.Vähiten suositut koirarodut:
1. venäjänvinttikoira 3 kpl
2. kanarianpodenco 
3. kangal
4. venäjänmustaterrieri
5. Deutsch Langhaar (Långhårig vorsteh)
6. cane corso
7. saksanmetsästysterrieri 
8. vanhasaksanpaimenkoira
9. bernhardinkoira
10. sekarotuinen vinttikoira 89 kpl

Rekisteröidyt koirat 2012 - puremistapaukset
Rasse = rotu 
Anzahl Hunde = koirien lukumäärä rekisterissä 
Beißvorfälle je Rasse = puremistapauksia rotua kohti
 % = tapaukset prosentteina ko.koirien lukumäärästä17 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

En tiedä mikä on tilanne Suomessa, mutta aika korkealla yltää varmastikin tuo labradorinnoutaja myös. Enkä tiedä syytä. Varmaan se on suhteellisen kiltti rotu, mutta jos minun pitäisi valita labbiksen ja kultaisen noutajan väliltä, niin se olisi ehdottomasti kultainen noutaja. Tuossa vähiten suosittujen listalla oli monta minulle tuntematonta rotua. Hui se kangal oli tosi pelottavan näköinen ja sehän oli jonkin anatolian paimenkoiran sukulainen. Täällä, jossain päin Suomea oli jotain niitä isoja venäläisiä paimenkoiria karussa muutama vuosi sitten ja niistä oikein varoitettiin, että vieraan ei missään nimessä pidä mennä ja yrittää ottaa niitä karkulaisia kiinni. Olisi voinut käydä kehnosti. Tuo cane corsokin näytti aika hurjalta.

Meillä kävi viime vuonna kylässä tuollainen deutsch langhaar ja sehän on ihan puhdas metsästyskoira. Tosin omistajakin oli metsästäjä ja koira hienosti koulutettu.

Meillä asuu muuten uudessa naapurissa Suomen ainoa australian töpöhäntäinen karjakoira. Sekin on sellaisena ihan huippukoulutettuna tosi soma yksilö ja sillä on aivan ihastuttava turkki. Se on kuin silkkiä, verrattuna Ossin karvaan:)

Mukavaa juhannusta Saksaan, M-L ja Ossi.

Arttu kirjoitti...

Onpa mielenkiintoinen lista ja mäyräkoiran sijoitus :)
Listan huipulla on samojakin kuin Suomen suosituimmissa, mutta mäyräkoira ei arvatenkaan täällä pääse hyvälle sijoitukselle. Luulisi, että ennakkoluulot rotua kohtaan alkaisivat hälvetä, kun mäyräkoiria kuitenkin on jonkin verran. Mutta yhä kuulee puhuttavan vihaisesta rodusta. Höh. Mikä rotu tahansa on vihainen, jos se sellaiseksi kasvatuksella pilataan. Toinen alttiimpi vihastumaan kuin toinen.

Enpä huomannut selata blogiasi ja katsoa viime vuodelta, miten keskikesää siellä juhlitaan. Mutta hyvää juhannusta sinulle ja Wuppelle. Ehkäpä hiukan aurinkoisemmassa säässä kuin täällä :)

Iivari kirjoitti...

No ronssisija määräkoerille. Aeka hyvä :)
Hyvvee juhannusta!

Marja-Leena kirjoitti...

Minulle tulee Mäyräkoira ja Koiramme -lehti. Koiramme lehdessä on aina näitä tilastoja. Jos kaikki erityypin mäyräkoirat laskettaisiin yhteen (ne 9), niin mäyräkoira olisi suosituin rotu Suomessa.

Arttu kirjoitti...

Eli tilastollinen harha. Tai rotusyrjintää ;)

Myrsky ja Tuisku kirjoitti...

Hiano sijoistus mäyrille, ronssia. Siitä me tykättän. ;D

Mut hei, Wuppe puuttuu listalta!

Unknown kirjoitti...

Listalta puuttuu Wupen lisäksi kaikki snautserit. Meidän snautserien puuttuminen on outoa ja minun mielestäni epäreilua, kun se on alunperin saksalainen rotu.
Wupen puuttuminen sensijaan ei ole outoa, koska Wuppe on tietenkin ainutlaatuinen ja kaikkien hampurilaiskoirien ehdoton ykkönen. Ainakin, jos lasketaan vain elävissä olevat.

Hanne kirjoitti...

Minulle oli myös melkein kaikki nuo vähemmistökoirarodut vieraita. Netistä piti katsoa, minkä näköisiä ovat ja mikä niiden nimi suomeksi on. Tuolla deutsch langhaarilla ei näyttänyt suomenkielistä nimeä olevankaan.
Toisaalta ihmettelen, että miksi ihmiset hankkivat itselleen tuollaisen superharvinaisen koiran, ovat varmaasti kalliitakin. Valinnanvaraa koirissa on muutenkin tarpeeksi. Ja sekarotuinenkin on yhtä yksilöllinen ja ainutlaatuinen, kuin harvinainen rotu.
Jussit on juhlittu eli ei ole juhlittu, kiitos kumminkin! :)

Hanne kirjoitti...

Täällä nuo mäyräkoirarodut lasketaan kaikki yhteen ja kyllä niitä tuolla kaduilla näkeekin, pääasiassa sileä- ja karkeakarvaisia. En ole koskaan kuullut, että mäyräkoiria pidetään vihaisina, päinvastoin. Itsepäisinä kyllä.

Ei täällä vietetä mitenkään juhannusta, nuo maahanmuuttajasuomalaiset kyllä järjestävät omia juhliaan. :)

Hanne kirjoitti...

Juu, ronssi on ihan hyvä sijoitus, palkintopallisija!
Jussit juhlittu, kiitoksia!

Hanne kirjoitti...

Onnittelut vaan mäyräkoirille, ronssia nyt tulee "ovista ja ikkunoista"!
Wuppe lienee 11-20 sijoilla ja osa wupeista kuuluu varmasti noihin pimeisiin koiriin eli ei- rekisteröityihin. :)

Hanne kirjoitti...

Eipä ole kadulla tullut ainuttakaan snautseria vastaan, lie ainakin täällä Hampurissa suhteellisen harvinainen koira. Yhden suurtsnautserin olen kyllä nähnyt. Suomessahan snautserit ovat nykyään hyvinkin suosittuja, toisin oli ennen vanhaan...
Wupen sijoituksen kirjoitinkin tuohon edellsieen vastaukseen. No, selväähän se, että on ykkönen, vaikkei tuolla rekisterissä. :)

Marja-Leena kirjoitti...

Minä luulen, että se on pitkäkarvainen saksanseisoja, mutta en nyt mene vannomaan. Jotenkin oletin, että se narttu, jonka kanssa Ossi teki tuttavuutta meillä parin päivän ajan oli pitkäkarvainen saksanseisoja, mutta voihan olla että tuo "deutsche langhaar" onkin sitten kuitenkin eri rotu. Kuvissa näytti kyllä ihan samanlaiselta. En nyt sitten mene vannomaan...

Arttu kirjoitti...

Hanne, ihan pakko korjata, Artun puolesta: se on lyhytkarvainen. Tota sileää tarjotaan usein, mutta tässä rodussa se on lyhkäri =D

Mulle on osunut useampikin ihminen kohdalle, jotka pitää mäyräkoiraa ärhäkkänä ja vihaisenakin. Kokemuksia on tietty monia.

Hanne kirjoitti...

Oppia ikä kaikki. Olin ihan varma, että se on sileäkarvainen, olisi niin loogista karkeakarvaisen vastakohdaksi. Siis lyhytkarvainen. :)

Marja-Leena kirjoitti...

Minä nyt vielä sörkin tuota "deutsche langhaaria". Varmistin sen suomalaisen nimen ja se on pitkäkarvainen saksanseisoja. Syy ehkä sen sijoitukseen vähiten suosittuna rotuna, on se, että sitä ei anneta kuin metsästäjille Saksassa. Halutaan kait sillä varmistaa sen koirarodun ominaisuuksien säilyminen käyttötarkoitukseensa.

Piti vielä tarkistaa, kun minulle tuli kurja tunne, että olin tänne kirjoittanut "pitkäkarvaisesta noutajasta". Sellaista rotua, kun ei ole olemassakaan suomen kielessä, vaan se on sileäkarvainen noutaja (jota joskus tosin kauan aikaa sitten on sanottu pitkäkarvaiseksi, mutta nimi muutettu). Rotua kutsutaan kai aika paljon "flatiksi" joka taas sitten tulee englannin kielestä flatcoated retriever. No meillä kävi joka tapauksessa deutsche langhaar:) Lueskelin seisojien sivulta, että aktiivikasvattajat Suomessakin antavat pennut vain metsästyskäyttöön. Saksanseisojiakin on muutoin kolmea eri karvanlaatua, ihan kuin mäyräkoiriakin. Terveisiä Ossilasta!

Hanne kirjoitti...

Tuohan selvittää sen, miksi noita deutsche langhaareja on noin vähän. Hampuri ei ole metsästäjien paratiisia, joten selvähän se, että muissa osissa Saksaa tuon rodun tilanne on täysin toinen. Hampurin osavaltio kun on kokonaan kaupunkialuetta.
Tulipa tuokin selvitettyä! Kiitos ja terveiset sinne!