keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Taidetta

En ole taiteen ymmärtäjä enkä osaa edes arvostaa hienoa taidetta. Silti ihastun joihinkin, itseäni miellyttäviin kuviin. Esitän tässä liudan Heinrich Zillen teoksia. Minusta ne ovat vallan ihania!

Heinrich Zille 1858-1929 , arvostettu saksalainen taidemaalari, graafikko ja valokuvaaja. Wikipedia tarjoaa tietoa useilla kielillä, valitettavasti ei kuitenkaan Suomen kielellä. Zille kuvaa taiteessaan pääasiassa Berliinin työläiskorttelien elämää sekä sosiaalikriitikkona että kotiseutupatrioottina. Monet hänen teoksistaan ovat varsinkin sen ajan näkökulmasta sangen epäsovinnaisia ja rohkeita. Vastapainona hienoja tulkintoja ihan tavallisesta elämästä, myös sen varjopuolista sekä runsaasti herttaisia kuvia lapsista.
Zille on lisäksi julkaissut pornograafisen kirjan "Hurengespräche" vuonna 1921 (!), jonka lähtökohtana on ollut myös tuo Berliinin köyhälistön sen aikainen ahdas asuminen, köyhyys, ympäristön likaisuus ja monien ihmisten moraaliton elämäntapa.


Zillen näyttelyjuliste pari vuotta sitten


Postimerkkejä Zillen kunniaksi


Kansikuva "Kadun lapsia"

Kansikuva "Kadun lapsia"

Kansikuva "Uimarannalla"

"Rantaelämää Berliinissä"

"Berliinin eläintarhassa"

"Wannsee-järvellä"

"Berliiniläisiä lapsia"

"Niistä!"

"Lastenvaunut ja laulavia lapsia"

"Jopa osaat hienosti vetää keuhkoihin,
mutta oletko jo ollut kunnolla kännissä?"

"Lomalaisia"

"Kolme lasta"

"Kylläpä isä ilahtuu, kun pääsee vankilasta,
että meitä on jo näin monta!"

"Naisia kapakassa"

"Nälkä"

"Sunnuntaisin sirkusesitys"

Zillen muistomerkki Radeburgissa


5 kommenttia:

Iivari kirjoitti...

Äet sano että tulloo nuista mielee joku suomalaenen taeteelija jonka nimmee ee tietenkää muista... :D
Varmaannii herättännä huomijota siihe aekaan ku on elännä.

Liftari kirjoitti...

Tuo postikortti "Kolme lasta" on jotenkin äärettömän kaunis ja herkkä. Kauniit värit, harmoninen.
Hienoja teoksia ja puhuttelevia. Komiikan keinoin voi sanoa paljon, myös vakavista asioista.
Terveisiä sinne. Kevät keikkuen tulee pitää paikkansa täällä. Mutta tulossa on ja vakaasti. Ihanaa.
Toivottavasti Wuppe on toipunut kokonaan tuosta mysteeri kohtauksesta.

Hanne kirjoitti...

Minä puolestani muistelen jotain meksikolaista? tai sieltä päin maailmaa olevaa naistaiteilijaa, joka kuvasi maailmaa "lapsellisesti", oisko se suuntaus jotain naivismia tai sinne päin. Olen vissiin sen verran lapsi taiteen suhteen, että kuvien pitää olla tasoisiani, jotta ymmärrän ja tykkään niistä. :)

Hanne kirjoitti...

Sinä Liftari kun olet taiteilija itsekin, osaat olla "jotain mieltä" näistäkin. Ainakin tuo Zille on ollut kuuluisa, ei joka taiteilijasta postimerkkejä julkaista ja vieläpä useamman kerran. Siihen aikaan, 1900-luvun alussa ei ollut digikameroita, joilla ikuistaa sen aikaista elämää, joten piirrokset ja maalaukset olivat sen ajan ainoita kuvia jälkipolville.
Tuon Zillen tuotanto on valtava. Minunkin mielestäni tuo kolmen lapsen kuva on todella lämpöisen herttainen. Sen alapuolella oleva kuva on tavallaan myös paljon kertova, jossa kaksi isompaa lasta taluttavat kolmea pienempää sisarustaan ja odottavat isää vankilasta kotiin "ilahtumaan" lapsiluvun kasvusta. :)
Kevättä täälläkin odotellaan...
Wuppe on ihan ok voinniltaan, onneksi! ♥ Terkui sinne Turkuun!

Marja-Leena kirjoitti...

Fantastisia oman aikansa kuvia. Itse en osaa nimetä suosikkikuvaani, koska kaikissa on jokin hauska pikantti yksityiskohta. Minä tykkään kaikista! Terkut Ossilasta.