tiistai 3. joulukuuta 2013

Mitä Wuppe syö?

Wuppe lienee ollut kotikennelissään pääasiallisesti kuivamuonalla, tosin viljattomalla, ainakin kai suurimmaksi osaksi, niin ymmärsin enkä ole välittänyt tarkentaa sitä jälkeenpäin. Mennyt aika on mennyttä ja uusi ajanjakso Wupen elämässä on alkanut.
Wupella on ja oli jo tullessaan korvat täysin puhtaat eivätkä nuo mulko- ei kun ulkonevat silmät vuoda lainkaan, eli eiköhän sapuska ole ollut sopivaa. Nuo korvat ja silmät ovat usein ensimmäinen merkki ruuan sopimattomuudesta. Olen ikionnellinen, jos Wuppe pysyy kaikinpuolin terveenä eikä oirehdi myöskään ruuasta.
Ensimmäisinä päivinä Wuppe karsasti raakaa lihaa, mutta söi hyvin hanakasti kypsää. Mukaan saadut nappulat sellaisenaan eivät maistuneet enää ollenkaan, mutta lisäsin niitä kosteutettuna muun ruuan joukkoon, ettei vatsa mene sekaisin. Onneksi Wuppe on samaa maata ruuansulatuksensa suhteen kuin oli Vili, suolisto toimii makkaratehtaan takuulla, tähän mennessä ei kertaakaan ole ollut ongelmia.
Wuppe sai Vililtä perittyjä ruokia, pakastettua lihaa ja keitettyä perunaa plus sitä nappulamössöä. Vähitellen heräsi Wupella kiinnostus raakaa lihaa kohtaan ja nyt se on jo ihan normi.
Wuppe vaikuttaa kaikkiruokaiselta, lautanen tyhjenee joka kerta. Wuppea kiinnostavat kasvikset kovasti paljon, Vilille oli peruna ainoa, joka kelpasi. Wuppe syö jotakuinkin laidasta laitaan kaikkia kasviksia, tomaatti tuntuu olevan erittäin herkullista.


Ikioma herkku

Luut olivat Wupelle myös ihmetyksen aihe, niin purusellaiset kuin aidotkin. Ehkä oli aluksi liian stressaantunut niitä kalutakseen, mutta nyt sujuu hienosti. Kovista luista Wuppe ei saa juuri mitään irti, mutta ajankuluna ja hammaskivenpoistajana nekin ovat tärkeitä. Murskattuja kananmunankuoria on sitten kalsiumlisänä luiden tilalla.
Tilasin netistä chihuahuan ravinto-oppaan eräältä asiaan perehtyneeltä chihuharrastajalta ja sitä nyt tavaan joka ilta. Varsinaista barffausta en aloita Wupelle, sanoisin, että raakaravintoa suurimmaksi osaksi. Ihan perusmielenkiintoista on tieto, että chihuahuat syövät enemmän kuin muut samaa kokoa olevat koirat eli niiden aineenvaihdunta on vilkasta ja energian tarve suurempi. Tällä tiedolla on enemmän merkitystä vain valmisruokaa syöville koirille, jotka saattavat saada yliannostuksia joistakin ravintoaineista.


Aarre

Wupen ensipäivien herkkujen vahtiminen ja puolustaminen on laantunut. Niitä vahdataan edelleenkin, mutta ei aggressiiviseen sävyyn, vaan kaiketi vain vanhasta tottumuksesta. Vahdittavaksi kelpaa kaikki, niin kasvikset kuin lelutkin. Toisinaan heitän pienenpieniä juustonpalasia tms. pitkin lattioita kuin "jyviä kanoille", jotta Wuppe saa etsiä niitä sieltä ja täältä. Ihan uutta oli se, että Wuppe kerää ne kaikki suuhunsa ja menee sitten johonkin laskemaan koko saaliinsa ja syö ne vasta sitten ihan maltillisesti. En ole ikinä ennen koirillani tuollaista tapaa nähnyt, vaikka olen niitä kaikkia ruokkinut samalla tavalla "kanamaisesti".


Kyttä

Olen tarjonnut Wupelle myös useampaa lajia tölkkiruokaa. Tämä siltä varalta, jos lähdemme reissuun tai muusta syystä ei normaalia kotiruokaa ole tarjolla. Olen tilannut useampia tutustumistarjouksia, viljattomia, hyväksi haukuttuja tölkkejä. Maisteltuja ovat Terra Canis ja Applaws. Hyvin ovat Wupelle kelvanneet. 
Herkuiksi olen ostanut mm. kuvan mukaisia kuivattuja kaloja, joiden ympärille on kääritty kuivattua kanafileetä. Chihufoorumin mukaan nuo ovat pikkukoirien herkkua, olen kyllä hieman arka antamaan Wupelle kokonaista, jos vaikka tukehtuu... Maistuvia ovat kyllä. Ehkä vastaavia saa Suomestakin, Zooplus on sen verran kansainvälinen lajitelmiltaan.linkki Dokas Kausnack

Ahkerasti olemme harjoitelleet Wupen kanssa tätä meidän vanhaa älypeliämme, se oli Vilin favoriitti. Se on ostettu käytettynä kirpputorilta vielä markkojen aikaan, hintaa sillä on ollut 5 mk. Sitä on käyttänyt tyttäreni Sindi-vainaa aikansa ja sitten se rantautui Vilille. Ja nyt sitä käyttää Wuppe.
Pari viikkoa meni, ennen kuin Wuppe alkoi tajuamaan systeemiä. Wupen hajuaisti on olematon ja Wupelle piti näyttää, että niissä aukoissa on jotain, jota kannattaa etsiä. Aluksi Wuppe pyysi apua katsomalla kauniisti silmiin ja tottahan toki mamma auttoi.


Onnenpyöränpyörittäjä

Nyt ollaan niin pitkällä, että Wuppe osaa tyhjentää kaikki kolot. Wupen systeemi on aivan eri kuin Vilin. Vili kiersi koko kiekon kaikki kolot järjestyksessä läpi nostamatta kuonoaan juuri lainkaan. Wuppe sen sijaan käyttää käpäliään, kiepauttaa kiekkoa niin, että tulos on enemmänkin sekoitus arpapeliä ja onnenpyörää. Sattumasta riippuu, minkä kolon kohdalle kiekko pysähtyy. Tehtävää vaikeuttaa usein se, että Wuppe itse seisoo kiekon päällä.


Haastetta olla pitää!
6 kommenttia:

Párek pakisee kirjoitti...

Kiva lukea kuulumisianne! Hienosti teillä menee ja se on tietenkin iloinen asia. Wupen tekniikka älypelin kanssa on just samanlainen kuin Párekilla. Meillä oli tuollainen peli lainassa viikonpäivät ja olenkin ajatellut hankkia samanlaisen koiruudelle joululahjaksi.
Terveisiä ja iloista joulukuuta!

Maria, mäyräkoirien ihminen kirjoitti...

Tosi hyvä juttu, että ruoka maistuu ja sitä menee monipuolisesti :) Selkeästi Wuppe tuntee olonsa kotoisaksi ja turvalliseksi jos herkkujen vahtiminen on vähentynyt. Tuo juustopalojen kerääminen kuulostaisi kovasti siltä, että resursseja on joutunut jakamaan, joten on ollut syytä jemmata ne.

Aikas karmean näköisiä nuo kalat! :D Katoin ensin, että ovat jotakin kummallisia kumileluja, heh!

Myrsky ja Tuisku kirjoitti...

Luut onkin maistuvia ja tekee hyvää hampaille. Tykätään.

Wuppe, sä näytät aina iloselta ja puuhakkaalta.

Hanne kirjoitti...

Tuo älypeli on loppujen lopuksi älyttömän helppo, mutta Vili tykkäsi siitä ihan hirveästi, vaikka siihen uhrautui vain muutama sekuntti. Yritin Vilille vaikeampia pelejä, kun oli sentään ihan älykäs koira, mutta ei siitä mitään tullut. Luovutin.
Wuppe saa tyytyä tähän, jos ei joku intoudu lahjaksi antamaan haasteellisempaa. Sellainen namipallo meillä on, mutta ei ole ainakaan vielä innostanut poikaa.
Joulunalusaikaa!

Hanne kirjoitti...

Aika jännä reaktio, että koet nuo kalat karmeiksi. Nettipalstoilla on monta kanssasi samoin tuntevaa. Onhan niiden katse aika lasittunut, kieltämättä... Minulle ne eivät tehneet mitään vaikutusta.
:)

Hanne kirjoitti...

Oikea havainto, Wuppe on iki-iloinen ja touhuavainen. Luitten pureskeluun on teillä mäykyillä parempi hammaskalusto kuin Wupella, mutta hyvää se jyrsiminen silti tekee.