tiistai 11. marraskuuta 2014

Sunnuntaina lenkillä
Ostin netin kautta Suomesta sovittamisen verran käytetyt, siis täysin uudenveroiset Rukka Mini Comfort -valjaat jo kesällä, taisivat maksaa kympin verran. Koko S. Olivat harmikseni aavistuksen verran piukat Wupelle, juuri sen verran, että niitä ei voitu ottaa käyttöön. 
Nyt kokeiltiin näitä valjaita uudestaan ja ne ovat nyt juuri sopivan kokoiset Wupelle. Laihdutus siis kannatti! Nämä valjaat ovat malliltaan samantapaiset kuin Puppian valjaat. Materiaali näissä on erilaista, tosin yhtä pehmeää ja joustavaa, mutta jotenkin napakampaa sekä sileämpää. Se sileys ehkäisee irtokarvojen tarttumista valjaisiin, kuten Puppian valjaissa käy. Kovasti ovat samannäköisiä malliltaan tuo Puppia ja tämä Rukan Mini Comfort, kumpikohan on kopioinut kumpaa...

PuppiaTällä kuvausreissulla meillä oli onnea matkassa. Olisi voinut käydä todella huonosti.
Erään puskan takaa ilmestyi hiukan keskikokoista villakoiraa isompi harmaa puudeli vapaana. Kohta ilmestyi noin 4-kymppinen miespuolinen omistajakin, sytytellen savukettaan. Puudeli pysähtyi ja koirat lähentyivät ystävällisen näköisesti toisiaan. Wuppe nousi takajaloilleen voidakseen haistella puudelin kuonoa ja silloin tämä villakoira pillastui. Wuppea vietiin ja parhaansa yritti Wuppekin puolustautua.
Minä hädissäni roikotin Wuppea ilmassa ! onneksi oli hyvin istuvat valjaat päällä. Puudelin omistaja tarrasi koiransa niskavilloihin ja nosti sen pois tilanteesta, kytki hihnaan ja poistui paikalta mitään sanomatta. Siinä samalla tarkastin varmuuden vuoksi Wupenkin, mitään puremajälkeä ei näkynyt ja sanoin sille miehellekin, että kaikki on hyvin. Ei mokoma vastannut mitään, ei edes katsonut päin, ehkä ei ymmärtänyt tai oli muuten vaan outo tyyppi.

Taas tuli muistutus siitä, että Wuppe on otettava syliin (ja käännyttävä selin) aina, kun irrallaan oleva iso koira on näköpiirissä! Joitakin ison koiran omistajia ärsyttää se, että pikkukoira otetaan syliin. "Eihän tämä mitään tee, meidän koira on kiltti". Niinpä, mistä minä sen tiedän, onko irtokoira kiltti? Kerta se on ensimmäinenkin. En ainakaan aio sitä testaamalla todeta, onko kiltti vai ei.

Suurin osa isojen irtokoirien omistajista kytkee koiransa heti hihnaan, kun ollaan näköetäisyydellä. Taluttavat koiriaan rauhallisesti ohi. Ohituksen jälkeen päästävät taas vapaaksi. Sen tavan olen kokenut hyväksi myös Wupen kannalta. Hienosti Wuppekin aina silloin kävelee leuhkan näköisesti ohi.


8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Meilläkin on Comfort-valjaat, ja niistä tykätään. Eivät kinnaa mistään, ja puhdistuvat helposti kostealla pyyhkeellä. Eivät myöskään ole kuumat helteellä, kuten entiset valjaat.
Aatu neuvoo Wuppea: kun vastaan tulee itseäsi isompi, nosta kuono pystyyn, ja ole niinkuin et huomaisikaan. Jirin ohjeistus isompia kohdatessa: haukahda vähän, ja mene sitten ihmisesi taakse piiloon. Ellei peto syö ihmistäsi, se on vaaraton.

Iivari kirjoitti...

Ja tiältä vielä yks ohje; kiipee lahetta pitki immeeses syllii tuommosessa tilanteessa! Jos ee niät immeeses kerkijä ennen sitä ottoo sinuva. Nii minä tien. Kaekevvarulta. Ku ee aena piältäpäen tiijjä kuka on kiltti ja kuka ee.
Onneks ee käännä mitenkää tuossa teejjän kohtoomisessa. Meleko välimpitämätön sälli on ollunna tuo villakoeran isäntä! Murinat sille!

Marja-Leena kirjoitti...

Ajattele mikä ero sillä laihdutuskuurilla on, että nyt mahtuvat ennestään tiukat valjaat. Mahtavaa. Onneksi mitään ei sattunut teidän "koiratörmäyksessä", todella onni. Sehän tuollaisessa pienessä koirassa on todella hyvä, että sen voi vaikka äkkiä tunkea takin alle. Pari kiloa pientä säksättävää koiraa on ihan eri asia kuin kymmenen kiloa. Olen huomannut tämän muutamaan kertaan Ossin kanssa, kun sitä on ollut pakko nostaa. Itse asiassa en ole nostanut sitä koskaan syliin, kun se pentele menee niin hysteeriseksi, että yrittää purra. Olen ottanut valjaista sellaisen "kapsäkkiotteen" ja kiikuttanut koira muutaman metrin turvallisimmille vesille. Terveisii Ossilasta, M-L ja Ossi.

Hanne kirjoitti...

Se on kuin ihmisillä laihduttamisen jälkeen, entiset pienet vaatteet mahtuvat päälle ja voi sitä onnen oloa!
Tuossa koiratörmäyksessä en osannut sitä puudelia pitää isona koirana, vaikka olikin reilusti Wuppea suurempi, mutta oikein isoja koiria kuitenkin paljon pienempi. Oppia ikä kaikki, taas olen hiukan viisaampi.
Meidän Vili oli myös tuollainen kuin teidän Ossi. Riitatilanteessa Vili myös kävi taluttajaan kiinni, jos vain kykeni. Siksi Viliä piti pitää hihnan kanssa kaukana itsestä, ettei näykkäisi taluttajansa nilkkoja. Vaikka muuten oli niin kiltti koira. Silloisen naapuritalomme tiibettiläinen oli samanlainen hysteerikko. Isäntä oli nostanut sen syliinsä, ettei tule koiratappelua ja eikö se ryökäs puraissut isäntää korvalehteen niin, että hän joutui käymään terveysasemalla.
Terveisin!

Hanne kirjoitti...

Voi, Wupelle ei kyllä tule mieleenkään hakea turvaa, vaan päinvastoin, kahta tomerampana käy taistoon. Puolustamaan ja hyökkäämään. Maasta se pienikin ponnistaa.

Hanne kirjoitti...

Noissa Comfort-valjaissa on jännän suuret kokoerot. Katselin nettisivuilta, että voisiko tilata Wupelle jostain hiukan suuremman, niin se seuraava koko on M, ja se on sitten jotain mäyräkoiran kokoluokkaa. Eli xs ja s ovat pikkukoirille ja heti se seuraava on normikoirille. Aika yllättävää.
Luulenpa, että Wuppe ei Aatun ja Jirin ohjeista ole moksiskaan, Wuppe luulee tietävänsä ja osaavansa jo kaiken. Macho.

Párek kirjoitti...

Huh, onneksi puudelikolari ei tuottanut vammoja. Puudelin taluttaja oli kummallinen.
Minä toimin kuin Wuppe, ärhäkästi kohti vaan täydellä rähinällä, jos provosoidun. Jotkut urokset ärsyttävät pelkällä olemassaolollaan. Hieman olen rauhoittunut teiniajoista.
Terveisiä!

Unknown kirjoitti...

Meidän valjaat on kokoa L, painamme 7,6 ja 8,9 kg tällä hetkellä. Ninni-serkulla, joka painaa 5,5 kg on koko M.