perjantai 19. joulukuuta 2014

Bolonka Zwetna

Bolonka Zwetna, suomalaisittain venäjänbolonka tai tuttavallisemmin vain Bolonka. Tämän suloisen koiran tapasin ensimmäisen kerran reilut 2 vuotta sitten, juuri Saksaan tultuamme. Aivan ihana tuttavuus! Suomessa näitä herttaisia koiria lienee rekisteröity vasta noin tusinan verran.

Toivottavasti tästä rodusta ei tule muotikoiraa!
Kaikki edellytykset siihen ovat olemassa, valitettavasti.

Nyt jokin aika sitten tutustuin virtuaalimaailmassa eli netissä toiseen ihmiseen, jolla on useita bolonkia. Hän antoi ystävällisesti minulle luvan julkaista koiriensa kuvia täällä Wupen blogissa.

Hän kertoi koiristaan, joita on yhteensä neljä (kolme urosta ja yksi narttu), että ovat luonnostaan pitkäkarvaisia, mutta koska he asuvat maaseudun tuntumassa ja koirat juoksevat metsien halki ja peltojen poikki, niin pysyäkseen jotakuinkin puhtoisina, hän leikkaa turkit lyhyemmiksi.
Ainoastaan musta bolonka-uros saa pitää turkkinsa toistaiseksi luonnonpituisena, koska on menossa näyttelyyn. Casperin "erityisala" on suvunjatkaminen ja siksi täytyy aika ajoin osallistua näyttelyihin. 

Bolonka on siis alkuperäiseltä nimeltään Bolonka Zwetna, joka tarkoittaa kirjavaa sylikoiraa (Bolonka = sylikoira ja zwetnaja = kirjava). Venäjäksi Русская цветная болонка eli Tsvetnaya Bolonka

Bolonka Zwetna on yksi maailman harvinaisimmista koiraroduista. Alunperin rotu on peräisin Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton alueilta. 1980-luvulta lähtien on bolonkakoiria ollut myös Saksassa. Tähän mennessä FCI ei ole virallisesti hyväksynyt bolonkarotua, mutta sen sijaan useiden maiden kennelyhdistykset kyllä, joten koirat voivat osallistua näyttelyihin kyseisissä maissa.
Bolonka Zwetna on pienikokoinen, korkeuttaan pidempi, sopusuhtainen koira. Aikuisena sen paino on 3-4 kiloa ja säkäkorkeus on 20 - 26 cm. Silmät ovat keskikokoiset, pyöreät ja katse syvällinen. Luppakorvat ovat jonkinverran koholla ja ehkä juuri ne antavat vaikutelman isopäisestä koirasta. Keskipituinen häntä kiinnittyy korkealle ja koira kantaa sitä iloisesti selän päällä, Bolonka Zwetna vaikuttaa kauniin, runsaan karvapeitteensä ansiosta hyvin elegantilta.Turkki on samettisen pehmeä, laineikas tai kihara. Selkään ei saisi muodostua jakausta.
Kaikki värit ovat sallittuja paitsi puhtaan valkoinen, joka on puolestaan ranskalaisen bolonkan (Bolonka Franzuska) tunnusmerkki. Bolonkan turkin väreinä on mm. musta, mustavalkoinen, ruskea, kellanruskea, harmaa, hopea ja lisäksi kermanvaalea. Pentujen turkin väri saattaa muuttua kasvaessa, esim. tummanruskeasta vaaleanruskeaksi.
Bolonka on rauhallinen, miellyttävä, charmikas ja uskollinen luonteeltaan. Bolonka rakastaa niin lapsia kuin kaikenikäisiä aikuisiakin. Ne ovat syvästi kiintyviä, myötäeläviä sekä myös oppivaisia eivätkä ole taipuvaisia herkkähaukkuisuuteen. Bolonkat sopivat hyvin myös kerrostaloihin vain vähän karvaavan turkkinsa takia. Terve bolonka on pitkäikäinen koira, saavuttaa keskiarvoisesti 15 vuoden iän.
"Jalostustyö alkoi 1950-luvun alussa Leningradissa ja ensimmäinen rotumääritelmä kirjoitettiin vuonna 1962. Neuvostoliiton maatalousministeriö hyväksyi kyseisen rotumääritelmän vasta vuonna 1966.
1980-luvulla rotu levisi Itä-Saksan alueelle. Vuonna 1997 Venäjän Kennelfederaatio tunnusti rodun ja vuoden 2012 lopulla myös Pohjoismainen Kennelunioni hyväksyi sen virallisesti. Tämän myötä se on voinut osallistua virallisiin näyttelyihin myös Suomessa tunnustettuna rotuna vuoden 2013 alusta alkaen. Lisäksi muun muassa Saksan, Tšekin, Slovakian ja Luxemburgin kennelliitot ovat tunnustaneet sen."
Suomen ensimmäiset rekisteröidyt bolonkat tuotiin Venäjältä Nevskaja Uslada, Vladisvet ja Tsvet Hibin -kenneleistä, Saksasta Russian Pearl -kennelistä ja Tsekistä. 
Suomen Kennelliittoon rekisteröityjen yksilöiden lisäksi arvioidaan olevan jonkin verran myös rekisteröimättömiä bolonkoja. 
Ensimmäinen suomalainen pentue - kaksi fawn-väristä urosta ja yksi harmaa narttu - syntyi 25. helmikuuta 2014 Tallitontun kenneliin. Kyseisen pentueen vanhemmat olivat Venäjältä tuodut Pohjoismaiden Voittaja 2013 Tsvet Hibin Salut sekä Vladisvet Uralochka."

Viistoitetun tekstin lähde Wikipedia/Venäjänbolonka.
Virallinen suomalainen rotujärjestö on Suomen Kääpiökoirayhdistys.

Kennelliiton rotumääritelmä


Hyvää joulunaikaa!

Huom. Ethän kopioi kuvia ilman lupaa.


2 kommenttia:

Párekin Palvelijatar kirjoitti...

Täällä lenkkiemme varrella ollaan nähty yksi ihana, aivan tuon vaalean ja harmahtavin korvin -näköinen hauva. Ei muistuta mitään rotua yhtä paljon kuin noiden kuvien koiria. Ei olla oltu puheissa, kun omistajalla on yleensä kova vauhti päällä, ei pysähdy muiden koirien kohdalla ja koko olemus kertoo, että ei ole halukas päästämään koiraansa lähietäisyydelle. Sitä tietenkin pitää kunnioittaa. Koira ei vaikuta yhtään hermostuneelta eikä ärtyisältä, omistaja ehkä vähän ; )

Hanne kirjoitti...

Mielestäni tuota bolonkaa on hieman vaikea tunnistaa, tuon näköisiä mixejä on runsaasti tai sitten ne ovat bolonkeja. Pitäisi tavata tuollainen useasti, niin silmä oppisi erottamaan bolonkan tyypilliset ominaisuudet. Söötti rotu, kunhan sitä ei pilata jalostamalla.