maanantai 15. joulukuuta 2014

Vaatteita ja valjaita

Toivon, että tämä on viimeinen kirjoitus vaatteista ja valjaista. Ainakin vähään aikaan. Viimeinen tänä vuonna...


Poikaparka.

Jokin aika sitten oli peräti pakkasasteita ja silloin Wuppe sai ensi kertaa Hurtan fleecehaalarin ylleen ja lähdettiin talsimaan. Olin itse leikannut haalarin lahkeista piukat resorit pois, niin olivat piukat ja peräänantamattomat, eihän niistä mahtuneet edes Wupen ohuet koivet läpi. Selässä oli kiinnitys tarranauhalla ja se oli siten ihan helppo pukea päälle.

Wuppea piti kantaa aika matka, sitten maahan. Siinä sitten seisoa tökötti. Ei askeltakaan ottanut.
Ohitse kulki koira, jonka perään Wuppe halusi. Ottikohan kaksi askelta, sitten alkoi parkuminen, ihan sydäntäsärkevä valitus. Ensimmäinen kerta, jolloin kuulen Wupen ääneen valittavan!
Voi, kuinka Wuppe minua säälitti. Repäisin tarrakiinnityksen auki ja vapautin Wupen. Haalari päätyi seuraavaan roskikseen. Onneksi ei ollut maksanut paljon mitään, sain sen edullisesti.
Toivotaan leutoa talvea.

Jussipaidan kanssa kävi myös köpelösti. Sitä päälle pukiessa Wuppe murisi hiljakseen. Päälle se puettiin silti, kokeilin vain sopivaa valjasta siihen päälle, ei sen enempää. Saapas nähdä, miten jatko sujuu jussin kanssa... Edelleenkin leutoa talvea toivoen.


Rukka MiniComfort

No niin. Valjaista puheenollen, olemme nyt päätyneet parhaisiin valjaisiin ja kaikki muut saavat etsiä itselleen uuden kodin. Ne limen väriset Fiona-valjaat, joita Wuppe ansiokkaasti mainosti TopCanis-firmalle, eivät painonpudotuksen jälkeen sovi enää ollenkaan niin hyvin Wupelle kuin kesällä. Harmin paikka.


Rukka MiniComfort (vanhempi malli)

Jatkossa käytetään vain ja ainoastaan Rukka MiniComfort ja Puppian valjaita. Molemmissa on sama malli ja koko (s), materiaali on erilaista. Sain erittäin edullisesti ostettua parit mustat MiniComfortit, tykkään niistä kovasti paljon. Meillä on isännän kanssa eri suosikit, hän käyttää Wupella Puppiaa ja minä Rukkaa. Molemmat valjaat, Rukan ja Puppian, istuvat Wupelle kuin tilaustyönä tehdyt. Etujaloille on ihan luonnollista liikkumatilaa eivätkä hankaa kainaloista, ei kurista kurkusta.
10 pistettä ja papuikaijamerkki. Enää ei tarvitse valjaita etsiä. Wau.


Puppia


Sitten tapahtui jotain yllättävää, koukuttavaa... Tuskin olin kirjoittanut tämän valmiiksi, kun löysin ihan sattumalta, etsimättä (uskokoon, ken tahtoo) valjaan, jonka halusin välttämättä Wupelle. Tilaus lähti sen kummempia pohtimatta ja "ylihuomenna" oli valjas jo saapunut.
Se on Curli-merkkinen, sveitsiläinen, koko xs, malli pitkälti saman kaltainen kuin Puppiassa ja Rukan MiniComfortissa. Suurin ero on siinä, ettei sitä pueta pään yli vetäen, vaan kuin liivi. Etutassut hiha-aukkoihin jne.
Wuppe ei pidä pään yli vetämisestä ollenkaan, vaikka luulisi koiran vähitellen siihenkin tottuvan. Ei tosin yhtään hanttiin pistä noita valjaita laitettaessa, onhan niitten pukemisella aina palkinto tiedossa: lenkille!


Curli

Wuppe vierasti uutta valjasta pukiessa, luuli kai joksikin vaatteeksi, Vähän matkaa piti ulkona kantaa, sitten juoksenteli jo ihan normaalisti. Tämä valjas on ns. talvimalli, se on lämpöisempi kuin sama kesämallina, on niin kuin jakku/liivi, jossa on vuoraus. Lämmittää mukavasti rintakehää, se on kuulemma se tärkein paikka koiralla, minkä pitää pysyä lämpöisenä.
Ehkä hankin sellaisen kesämallin sitten aikanaan. Hintaa näillä on noin 20-30e.14 kommenttia:

Párek ja Palvelijatar kirjoitti...

Párek kulkee vaivatta Hurtan fleecehaalareissa, ovat pehmeät ja täsmälleen oikean kokoiset, niissä näyttää olevan yhtä vaivatonta liikkua kuin ilman haalareita. Samanlaiset, mutta sademateriaalia olevat ovat Párekin inhokit.
Meillä oli yhdet hyvin samanmalliset valjaat kuin Wupen MiniComfortit, eivät sopineet Párekin rakenteelle, tulivat liian lähelle kainaloita.

Nyt on vaatetus ja valjaat meillä aikalailla kohdillaan, mutta jos jossakin näen kivat valjaat varmaan hurahdan ostamaan kokeeksi ; )

Terveisiä ja kivoja kelejä!

Marja-Leena kirjoitti...

No toivottavasti löytyy Wupelle jotkut valjaat, jotka alkavat tuntua sopivalta. Ei sieltä peikkokukkulan myymälästä löytyisi mittojen mukaan sopivia? Sillä, olikohan hänen nimensä Mia, on lauma niitä Chichuja:) Ei ole sää btw hyvä sielläkään. Tosin nykyään, kun on tätä tietä ollut hoidettavana reilut 20 v, niin toivon TOOSI vähälumisia talvia. Siis otan kaiken sateenkin mieluummin vetenä:) Terkut Ossilasta.

Anne kirjoitti...

Meillähän on Ässällä samanlainen hurttafleece-haalari, mikä teillä oli Wupella. Ne hihat olivat kammottavat! Niin tiukat, ettei toivoakaan saada jalkoja läpi. Myös aika pitkät, Ässä jopa kompasteli niihin. Sittemmin on ollut ihan ok, kun itse vähän tuunasin. Nyt tosin pitäisi taas korjata, kun menivät joskus metsässä rikki.. Ärsyttävää.

Kätevän näköiset uudet valjaat!

Hanne kirjoitti...

Juuri tuon fleecen pehmeyden vuoksi halusi Wupelle nuo haalarit, kun arvasin, ettei tykkää tuhdimmista vaatteista. Mutta ei. Kai 4,5 vuotta ilman vaatteita on lyönyt Wuppeen leimansa.
Tuo se on kaikissa valjaissa, että on ihan koiranvartalonmallista kiinni, sopiiko valjas tai ei. Wupelle ne ovat aivan ihanteelliset.
Ihmettelen sitä, että Rukka, joka kuitenkin on kansainvälinen firma, ei myy noita valjaitaan täällä päin Eurooppaa. Hurtalla on markkinat Saksassakin, saisi olla noilla muillakin firmoilla. Minäkin olen joutunut nuo Wupen Rukat haalimaan Suomesta.
Kelejä sinne teillekin, näin koiranomistajille kelit ovat tärkeitä asioita!

Hanne kirjoitti...

No nyt meillä on nuo Rukan ja Puppian valjaat, joista emme luovu. Ovat kuin mittatilaustyönä valmistettuja.
Taitaa ilmastonmuutos tehdä tepposia etelärannikon talvelle, vai onko se sittenkin sattumaa, että lumi on vähissä. Ja kesät aika lämpöisiä. Täällä säätilat ovat pitkälti samankaltaisia kuin juuri siellä etelärannikolla, usein joitakin asteita lämpöisempää kuitenkin.
Me tervehdimme takas Ossin huushollia!

Hanne kirjoitti...

Ajatella, että Ässän kokoisissakin on resorit lahkeissa olleet piukat, luulin, että niissä sentään olisi suhteellisuudentaju ollut mukana suunnittelussa. Minkälaisille koirille ne kokeilee noita haalareita, olisi kiva tietää. Ja montaa muutakin koiratuotetta...
Juu, valjaista olen nyt tyytyväinen. Niin montaa olemme kokeilleet ja näiden kahden (+yhden) käyttöön päätyneet. Olen ollut huomaavinani, että koiralle on mukavampaa, jos valjasmalli on jotakuinkin samankaltainen joka lenkillä. Tuntuu varmaan tutummalta yllä, kuin joku ihan erilainen.

Myrsky ja Tuisku kirjoitti...

Tuisku: Vaatteet ei oo kivoja. Sää ja mää halutaan olla luamupoikia. Pitäköön muut nuttuja, me pojat tarjetaan.

Hyvin näyttää noi sun valjaas istuvan. Näytät oikein miähekkäältä. Mukavia tepsutteluja!

Nettimartta kirjoitti...

Oletpa tehnyt kauniin bannerin!

Iivari kirjoitti...

Mullon tuommoset liissihualarit ja mänettellöö kyllä. Muut hualarit piällähä minut suap kantoo pihalle. Ja sielläe seestä tökötän aekanj koevet suorina ennenku sittä hilijoksii lähen liikkeelle. Harmi ku ee Wuppe sulla toeminna nuo.
Meellä on vieläe hakusessa valjaat. Yhet on hyvät muute mutta ku kastuu ni sittä rintoo hankoo. Ja joka malli muita hankoo kaenaloeta jossaevaeheessa. Vaekka mitenkä muka mitoella tiettäs.
Hienot on nuo sinun valjaas Wuppe. Passoo nuo piällä teputella :)

Unknown kirjoitti...

Rukka on niin uusi näillä koiratarvikemarkkinoilla, ettei se varmaan ole vielä ehtinyt ulkomaille. Suomessakin niitä löytyy lähinnä vain Mustista ja Mirristä. Rukan tuotteet ovat kuitenkin niin hyvin mietittyjä, että Hurttakin on joutunut parantelemaan mallistoaan. Meidän pojilla Rukan Mini Comfort -valjaat ovat ainoat nykyään käytössä olevat.
Meillä koirien totuttaminen vaatteisiin on aloitettu ohuehkolla villapaidalla, jota on välillä pidetty sisälläkin. Kurapuvut ja tossut kyllä aiheuttavat vieläkin sahapukki-ilmiön, joka kuitenkin laukeaa, kun päästään ulos. Meillä totuttaminen on aloitettu jo pentuna, mutta toivottavasti Wuppekin vielä tottuu, ettei tarvitsisi pienen palella.

Hanne kirjoitti...

Just nii. Mut siäl teil päi on kyl talvisi koviiki pakkasii, et luulis tommoste saksalaiste rotuje, joit teki olette, palelevan siäl? Mää olen Meksikost kotosi, Suames taitais mul kyl vilu tulla, onneks tääl "eteläs" on lämpösempi talvi ja aika pal lyhkäsempi kans.
Hyvii kelei toivotellen!
Wuppe

Hanne kirjoitti...

Ihan vaan valokuvasta leikkasin. En osaa tehdä bannereita. Eihän sitä nyt kaikkea voi osata... :)

Hanne kirjoitti...

Kyl sul täytyyki olla vaattei ja haalarei, siäl teil päi on viäl kovempii pakkasii kui eteläsuames. Et käytä niit suasiol, ettei tarvi pakottaa. Meil tääl on onneks lämpösempää.
Jos sul on yhret hyvät valjakset, ni sun äitees sais ostaa tai joulupukki tuara sul niit usempii, ain märät uuninpankol kuivumaa ja kuivat pääl. Mull on noit puppioi sinist, mustaa ja maastovärii, ne ku kastuu aina iha läpimäriks, nii täytyy ottaa kuivat pääl seuraaval lenkil. Noi mun rukan valjakset on semmosii vettä hylkivii, niit ei tarvi samal taval kuivatella joka lenkuran jälkee.
Hianoil miähil tarttee olla hianot valjaat, eiks nii?

Hanne kirjoitti...

Nuorena on vitsa väännettävä myös noiden vaatteiden suhteen. Wuppe on parhaan vitsanvääntämisajan jo ohittanut. Onneksi asutaan täällä hiukkasen etelämpänä.
Hurtta on mielestäni tehnyt paljon huonoja valjaita ja varmasti menettänyt niiden myötä mainettaan. Rukka-tuotteilla on valmiiksi hyvä maine maailmalla. TopCanis ei myöskään näytä markkinoivan koiratuotteitaan tänne.
Kyllä se on monella koiranomistajalla pitkä tie kuljettavana kunnes ihanteelliset valjaat sun muut sille omalle koiralle löytyvät.