maanantai 26. tammikuuta 2015

Germany-spesiaali Nr.12


Koska inspiraatiota tuntuu vielä löytyvän, niin jatketaan kirjoittelua, vaikkakin edellinen Germany-spesiaali ilmestyi juuri edellä. Päiväkin on taas vaihteeksi sateinen, ensilumi on poissa...

Kerään tähän joukon seikkoja, jotka jotenkin joko puuttuvat mukavasta arjesta, joita kaipaan tai ovat muuten vaan saksalaisia asioita.

Keittiö
Astiankuivauskaappi
Käytännössä tuntematon käsite saksalaisille.
Perinteisesti käsinpestävät astiat pinotaan mahdollisen huuhtelun jälkeen tiskipöydälle pyyhkeen päälle ja kuivataan heti pyyhkeellä.
Uudempi versio on pieni astiankuivatusteline, jollainen meilläkin on ja monella suomalaisella kesämökillään. Kaikkeen tottuu, kun on pikkupakko. Mutta siihen en totu, että perinteisesti astioita ei huuhdella puhtaalla vedellä pesun jälkeen!
Kaikkein uusin versio on tietenkin astianpesukone, jolloin kuivauskaapin tarvekin melkein jo katoaa.Tiskiallas
Yleisin käytäntö on vain yksi tiskiallas. Koen sen hankalaksi, erityisesti siksi, koska meillä ei ole astianpesukonetta, ei tarvetta eikä tilaa sellaiselle. Toki on saatavilla kaksialtaisia tiskipöytiä, mutta se ei ole vakio.


Tähän sitten keittiötä rakentamahan!

Kalusteet
Perinteisesti keittiön kalusteet on itse ostettava. Valmiina on ainoastaan sähkö- ja vesiliitännät. Nykyään enenevässä määrin keittiöt rakennetaan valmiiksi asti, kalusteineen päivineen.
Olen saanut sen käsityksen, että täällä pohjoisessa keittiöt useimmiten ovat valmiina ja etelässä harvemmin. Aika hankalaa on muuttaessa purkaa mittojen mukaan ostettu keittiö ja yrittää sovittaa sitä uuden asunnon keittiöön sopivaksi. Usein tarjotaankin paikalla olevaa keittiötä uusille asukkaille lunastushintaan, moni on helpottunut, kun saa valmiin keittiön kohtuuhintaan.


Perinteinen kylpyhuone


Kylpyhuone
Kylpyamme
Mukavaa on se, että lähes kaikissa kylpyhuoneissa on amme eikä sitä olla samalla innolla poistamassa kuin aikoinaan Suomessa.
Ikkuna
Hienoa on myös se, että kylpyhuoneet usein rakennetaan ulkoseinää vasten ja siten sinne saadaan ikkuna. Meillä tosin ei ole ikkunaa, vaikka on kyseessä talon pääty eli ulkoseinä.
Lattiakaivo
Eniten kaipaan kylppäriin lattiakaivoa. Kuinka paljon se helpottaisikaan mm. kylpyhuoneen siivousta! En ymmärrä, miksi saksalaisissa kylpyhuoneissa ei ole lattiakaivoa.
Bidee-käsisuihku (ns. alapesusuihku)
Ei ole vakiovaruste saksalaisessa kylpyhuoneessa. Alan liikkeistä kylläkin löytyy.


Ruoka yms.


Kierrevispilä
Hankalaksi koen saksalaisten reseptien perusteella leipomisen. Täällä yleensä on kaikki määrät grammoina tai pussittain mainittuina eikä teelusikallisia, desilitroja, kuten Suomessa. Pienellä vaivalla noista tietenkin selviää, mutta leivon edelleenkin suomalaisittain vanhoilla resepteilläni.


400 g vehnäjauhoa
1 pussi leivinjauhoa
Lankavispilä
250 g öljyä
250 g sokeria
1 pussi vaniljasokeria
250 ml maitoa
        munaa

30 g kaakaojauhettaSaksassa suositaan vispilämallia lankavispilä, Suomessa taas kierrevispilä on se yleisin. Täällä joutuu etsimään, jos haluaa itselleen kierrevispilän, IKEAsta ja alan liikkeistä kyllä löytyy.
  
Alkoholi ja savukkeet
Molempia saa ostaa kaikista marketeista. Alkoholin hinta on kautta linjan suomalaisittain katsoen edullinen, savukkeista punainen Marlboro maksaa 5,20e. Ikärajat on olemassa, mutta en ole niihin perehtynyt.

Juustot
Niitä löytyy joka lähtöön. Suomalaisen emmentaalin vertaista en ole silti löytänyt. Ei edes sveitsiläinen original-emmentaler ole lähelläkään suomalaisen maistuvuutta. Paras vaihtoehto maun perusteella on perinteinen Bergkäse eli vuoristojuusto, se on reiätön, voimakasmakuinen, kova juusto ja siitä on tullut minulle melko hyvä korvike. Tätä juustoa myydään monien eri meijereiden valmistamana, makuerot ovat melkoisia, löytyy hyviä ja huonoja.


Bergkäse


Leikkeleet
Ne ovat laadullisesti verrattavissa suomalaiseen, Suomen lihajalostamoista moni oli alunperin saksalaista perua, kuten Marschan  ja Turussa toiminut Fisher & Berger. Yksityiskohtaisesti en täkäläisiä leikkeleitä tunne, koska eivät kuulu vakioruokavaliooni.


ns. "Aufschnitt"

Täällä on perinteisesti ollut ihmisillä tapana ostaa Aufschnitt eli erilaisia juusto- tai leikkelesiivuja samaan pakettiin. Ei ollenkaan minun juttuni. En osta valmiiksi siivutettuja juustoja irtomyynnistä enkä kyllä muutenkaan. Varsinkaan en ostaisi eri sorttisia juustolajeja samaan pakettiin, meneehän niissä mautkin jo sekaisin, vaikkakin siivujen väliin laitetaan voipaperia. Nykyään on myös valmiita pakkauksia erilaisine juusto- tai leikkelesiivuineen.

Talvi
Tuskin ovat ensimmäiset lumihiutaleet laskeutuneet maahan, niin jo seisoo talomme edessä huoltoauto. Hiekkaa eli granulaattia heitellään reilusti, niitä löytyy kotoa vielä juhannuksenakin, noita pikkuisia pippurinkokoisia palluroita. Mukavampia kuitenkin kuin suomalainen terävä sepeli.
Suolan suhteen ei olla myöskään nuukia. Lähes kaikki paljon kuljetut jalkakäytävät suolataan.
Koirille kovaa aikaa. Wuppe saa anturoihinsa vaseliinia ulos mennessä ja sisään tullessa huljutetaan käpälät vedessä. Wuppe ei tykkää talvesta eikä siihen liittyvistä toimenpiteistä ollenkaan.

Germany-spesiaalit 1-5 löytyvät Vilin blogista.

2 kommenttia:

Iivari kirjoitti...

Mielenkiintosta on sielä teellä :)
Tuo kuulostaa kummalta että keettijö muuttaa matkassa. Ja että pesukammarissa ee oo lattijakaevoo.
Muassa muan tavalla. Niinkaet se on :)
Tuosta linja-aatokuskiin tervehtimisestä, mistee huastot eelisessä jutussa, juohtu mielee yks tuttu joka mänj Helsinkii kuskiks.
Ensmäesenä päevänä se olj ilosesti kajjaattanna "hyvvee päevee!" Olj ensmäene aatoon tulija meenanna kiäntyvä ovelta takasi:D Sielä ee taejjeta tervehtijä asijakkaeta.
Empä minäkkää tykkees talavesta jos oes aena anturat suolassa. Vuan sitä kivvee taetaa riittee tiälläe nuille jalakakäätäville. Kuulema.

Liftari kirjoitti...

Lisää lisää näitä !!! Nämä spesiaalit on todella mielenkiintoista luettavaa, tykkään kovasti.Tulee samalla sellainen kokonaiskuva myös siitä ympäristöstä, jossa Wuppe elää.
Olen melkoinen historiafriikki, yksi lempiaineistani koulussa jo. Historia on niin kiinnostavaa. Ja erilaiset kulttuurit. Hauskaa huomata kuinka erilaisia arjen askareet ovat, vaikka samassa euroopassa elämme. Kaikkea ei media kerro ja siksi on mukavaa lukea siitä sellaisen ihmisen kertomana, joka siinä arjessa elää.
Terveiset loskaisesta kaupungista. Silti kauniista.
Halit Wuppeliinille ja muillekin täältä Essilästä.