sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulu tulloo....
Tältä näyttää joulukuun puoliväli vuonna 2015. Lämpötila ollut viikon verran jatkuvasti siinä +12 kieppeillä, yötä päivää. Talvea eli lunta ei ole luvassa lainkaan tänä talvena. Enpä oikeastaan sitä haluaisikaan, koska se olisi kuitenkin sataa, sulaa, pakastuu, sataa, sulaa, pakastuu ja joka välissä sitä suolaa kadulle.


Saksalainen jouluaaton ateria

Jouluaatto lähestyy, itselleni usein jotenkin yllätyksenä, vaikka tiedän joulun tulevan. ihan kuin yllättäen on sitten aatto. No, nykyään ei ole paniikkia, kuten joskus ennen. Täällä meidän ostoskeskuksessa ei soi joululaulut kauppareissulla ja minun mielestäni se on hyvä.
Nuorena olin useana vuotena jouluapulaisena Turussa tavaratalo Wiklundilla, leluosastolla. Kahdeksan tuntia päivässä joululauluja. Töitten jälkeen ruokakauppaan ja taas joululauluja. En tykännyt ollenkaan. Haluan itse valita, milloin kuuntelen jouluisia lauluja. Vain niin osaan nauttia niistä. Kohtuus kaikessa.

Saksalainen jouluaatto on perinteisesti erilainen kuin suomalainen. Ensinnäkin, se on työpäivä, kaupat tosin sulkevat noin klo 14. Esim. meille on tulossa aattona vesihanan korjaaja, puhelimessa asiaa sovittaessa, kysyi, sopiiko paremmin 24.12. klo 8 vaiko 12? Sovimme klo 8.

Aattoillan ateria on perinteinen:nakit ja muussi, ei sentään, vaan nakit ja perunasalaatti. Joulupäivänä syödään sitten juhla-ateria, kalkkunaa tai muuta vastaavaa. Lahjoja saadaan silti aattona. Muitakin lahjakäytäntöjä saattaa olla, mutta itselleni on tuttua Saksasta sama tapa kuin Suomessa, aattona lahjat.
Saksassa on runsaasti erityyppisiä perinteitä joulunviettoon. Etsin suomenkielistä linkkiä, jossa kaikki olisi lueteltu, mutta monissa oli niin perusasiavirheitä, kuten se, että pohjoisessa Saksassa katolilaisuus olisi vallitsevampaa kuin protestanttisuus (ihan väärin: päinvastoin on asian laita), etten jatkanut etsintää sen enempää.  Paras linkki löytyy tästä.
Muistelimme vanhoja jouluja ja poikani sanoi, että meillä oli aina niin rumia kuusia. No, minulla oli tapana aina ottaa/ostaa kuusi, joka ei kenellekään kelvannut, jonka sai joko pilkkahintaan tai ilmaiseksi. Hinta ei ollut ollenkaan se olennainen, vaan se, että rumakin kuusi on ansainnut olla jouluna keskipiste jonkun (= meidän) kodissa, kauniisti koristeltuna.
En kokenut niitä kuusia niinkään rumina, vaan hylättyinä. Nyt selasin vanhat valokuva-albumit läpi ja löysin kuin löysinkin kuvat erään joulun kuusesta. Äitinikin näin ollen pääsi blogikuvaan. :)
No, pakko sanoa, että on niitä kauniimpiakin kuusia.


Voih, Pippo-kääpiösnautserinikin näyttää
tuossa joululahjaa odottelevan...

Niin - kohta se joulu tulee...

14 kommenttia:

Párekin Palvelijatar kirjoitti...

Hihi, anteeksi, mutta on ihan pakko sanoa, että varsin liikuttavan näköinen kuusi kyllä on. Hienoa, että se sai koristeet ja aseman jouluna. Kuusi olisi pitkästä aikaa kiva saada, mutta kukas sen minulle tänne raahaisi. Ja taas pois kuljettaisi. Onko Wuppeliinin lahjat jo paketoitu?
Päivän hyvä hetki tänään oli, kun Párekin blogin videot alkoivat yllättäen toimia.

Hanne kirjoitti...

Niin se kuusi (ja monta muuta vuosien varrella!) on aika ressukka. Minä kun olen tällainen ressukoitten pelastaja, niin tulee tuon näköisiä kuusia raahattua. Ja kun ensi kertaa saimme luvan hakea meille metsästä ihka hieno kuusi, niin sinä vuonna tulin kuuselle allergiseksi! Eli siirryimme seimen pitoon. Keinokuustakin olen viime vuosina harkinnut.

Arjen iloja tuollaiset, kuten videoiden onnistuminen. Sellaisista asioista pitääkin ilahtua eikä odotella lottovoittoa. Minäkin olen sellainen pikkuasioista ilahtuja.

Nettimartta kirjoitti...

Voih, noita sun kuusiasi! Sulla on hyvä sydän, kuusenpelastaja.

Sari kirjoitti...

Ei sitä valkoista joulua saada täällä Turussakaan tänä vuonna. Mutta kuusikaupoille olen pojat käskenyt tällä viikolla. Heillä on meidän perheen paras kuusimaku.

Iivari kirjoitti...

Voe mitenkä ihanasti ja nätisti oot uatellu! Oot pelastanna niihen kuusjraakkoen joolun:)Onne helottanna mielissään teellä koristeissa.
Musta joolu tulloo kuulema tännehhii. Vähä meejjän yläpuolelta männöö kuulema lumjraja jooluna. Kyllä en tykkee.
Vaahilla näkkyy sulavan ku vielä huomisennii vettä sattaa:( Vuan siitä huolimata joolu tulloo ja seon mukavata aekoo :)

Liftari kirjoitti...

No jestas !! Anteeksi , että pääsi tirskahdus....tai oikeastaan ihan aito naurunpurskahdus. Ymmärrän kyllä täysin sun ajatusmaailmasi ja olet halunnut antaa niille mahdollisuuden Ihan joulun hengessä olet toiminut. Mutta..... no. Hyvää Joulua kumminkin sinne ihanaan lämpöön. Tänään täällä on puolet tuosta eli 6 astetta, eilen oli 9. Kun en talvesta tykkää, niin tämä on ihanaa. Vaikka se onkin huolestuttavaa ilmaston lämpenemi8stä toisaalta.

Hanne kirjoitti...

Näin on, vähän poikkeavana mua kai pidetään...
Vaan mahtuuhan meitä monenlaisia tähän maailmaan, eikö!

Hanne kirjoitti...

No teille tulee sitten komia kuusi, kun on oikein kuusimaun omaavat asialle lähetetty. Se onkin tarkkaa hommaa se kuusen osto, sen verran olen sivusta seurannut. :)

Hanne kirjoitti...

Aika mielenkiintoista, että aikoinani en tosiaan ole nähnyt noita meidän kuusia ollenkaan rumina eikä kukaan niistä ole sellaista sanonutkaan. Kauneus on katsojan silmässä - pitää paikkansa.
Tätä lumetonta joulua täytyy verrata etelänmaihin, joissa aina on kesä joulun aikaan, Australiassa eritoten. Siihenpä olisi totutteleminen, ei onnistuisi ainakaan minulat helpolla. Mieluummin tällainen pimeä, musta joulu, kynttilänvalokin pääsee oikeuksiinsa:

Hanne kirjoitti...

Vai olet rohjennut oikein ääneen nauraa!
Tommossii noi turkulaiset sit ova, aina toisii pilkkaamas. Ei maar, hyvä se vaa on, et jollai tappa saa ihmiset hyväl tuulel, nauru pirentä ikää ja sitähä me kaik halutaa, eiks vaa.
Toivottavasti sun unelmasi lumettomasta talvesta toteutuu... Pidän peukkuja, ei mekään haluta tänne lunta. Wuppekaan ei tykkää.

Marja-Leena kirjoitti...

Liikuttava ajatus, tuo kuusen pelastaminen. Me yritämme aina valita mahdollisimman kauniin kuusen, kun sen voi kaataa omalta maalta. Aina on riittänyt kuusia, kun joka vuosi joku tulee kasvamaan siihen reilun puolentoista metrin mittaan. Ei tule valkoista joulua meillekään ei, enkä kaipaakaan. Tarttisi varmaan aika pienellä tuo kirjoittaa:) Saimme ihan tarpeeksemme niistä järkyttävän lumisista neljästä peräkkäisestä vuodesta. Oikein iloista joulua sinne teille Saksaan Ossilasta.

Ellieli kirjoitti...

Taitaa tuo teidän saksalainen jouluaaton ateria olla meilläpäin puolestaan uudenvuoden aaton ateria. Ainakin aika usein on silloin ollut nakkeja ja perunasalaattia.

Aika liikkiksen näkösiä kuusia on teillä ollut. Muistaisin että joskus lapsuudessani meilläkin olisi ollut joku vähemmän kaunis kuusi. Sitä sitten hiukan häpesinkin kun kaveri tuli käymään. Nykyään meillä onkin ollut jo vuosia muovikuusi. Ei allergian, vaan laiskuuden takia. Isäntä ei yleensä jaksa hakea ja minä en jaksa siivota neulasia. Hyvää joulua teille!

Hanne kirjoitti...

Ei valitettavasti kuusen "pelastaminen" auta ketään, sitä voisi hyväntahtoisuuden osoittaa johonkin konkreettisempaan, eikö?

Samoin, toivotamme teille Ossilaan rauhaisaa, vähälumista joulua!

Hanne kirjoitti...

Niin se on kuin uudenvuodenaaton ateria. Perinteet ovat vähän sekaisin, poltetaanhan täällä jossain kokkoa pääsiäisenä ja "juhannussalko" pystytetään vappuna.
Jos meille vielä kuusi tulee, niin tietenkin keinokuusi, vihreä sellainen. Saas nähdä, jos jo ensi jouluksi.
Samoin kiitos, joulua jaloa teillekin!