maanantai 10. helmikuuta 2014

Sitä sun tätä


Ihan aluksi hiukan lisää sivistystä meille teille kaikille, joilla ehkä saattaa olla aukkoja suomenkielen ymmärtämisessä. Turun seutu kuuluu Varsinais-Suomeen, joka on, kuten nimestäkin voi oivaltaa, sitä aitoa, ehtaa, varsinaista Suomea. Siksi on tavattoman tärkeää ymmärtää varsinaista suomea eli Turun murretta.
Opaskoira "Jolie" varastettiin

Die Blindenhündin "Julie".


Tammikuussa varastettiin täällä Hampurissa sokealta mieheltä opaskoira (saksanpaimenkoira). Mies, joka oli sokeutensa lisäksi kuulovammainen, oli aamulla varhain lenkittämässä koiraansa ja huomasi yhtäkkiä, että talutushihnan päässä ei ollutkaan enää ketään, vaan joku oli irroittanut talutushihnan kaulapannasta ja vienyt koiran mennessään. Hätä oli suuri ja muutaman päivän kuluttua selvisikin, että eräs 58 vuotias mieshenkilö oli ottanut koiran, se löydettiin yleisövihjeiden perusteella lähitienoolta hänen kotoaan hyvävointisena. Tämä mies levitti huhuja, että oli ottanut koiran pelastaakseen sen,  koska sitä muka pidettiin huonosti.


Eläinlääkärissä

Hampurin eläinsuojeluyhdistys päätti tutkia tapauksen ja kävivät kylässä tämän sokean miehen kotona. Siellä he totesivat, että koiran ja omistajan suhde on lämmin ja läheinen, ei siis mitään moitittavaa. Lisäksi koira vietiin eläinklinikalle tutkimuksiin. Eläinlääkäri totesi koiran terveeksi ja hyvinvoivaksi. Lisäksi otettiin rangasta ja lonkista rtg-kuvat ja niissä todettiin keskiasteinen lonkkavika, jolle ei sinänsä mitään voi ja vanhemmiten koira saattaa saadakin ongelmia. Eläinlääkäri määräsi siihen vaivaan niveltä vahvistavia lääkkeitä. Loppu hyvin, kaikki hyvin.


Wupen uusin ystäväWuppe tutustui lenkillään tällaiseen kivannäköiseen ja muutenkin mukavaan tyttökoiraan. Tutustuminen tapahtui koirille perinteisellä tavalla eli ensin katsotaan syvälle silmiin ja sitten käydään nuuskimalla tarkistamassa "henkilötiedot".
Tämän koiran taluttaja kertoi, että koiran oli myynyt hänen tyttärelleen joku puolalainen mies welsh corgina eli sen piti olla puhdasrotuinen walesinpaimenkoira. Tulos oli sitten tämännäköinen. Kuulemma kaikin puolin mukava koira, vaikkei ihan gorki olekaan.Tytär oli pettynyt alkuun, koska koirasta oli maksanut aika suuren summan, mutta kun myyjää ei enää mistään tavoitettu, niin antoivat asian olla. Pääasia, että koira on terve ja reipas ja nättikin.
*****

4 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Hyvä, että opaskoira löydettiin. isot sakot ainakin voisi antaa viejälle. Hmmm, tuon corgin esivanhemaat ovat kyllä tavanneet corgin, mutta toivottavasti omistaja nyt ei oikeasti ole siinä uskossa, että hänen koiransa on corgi. Toisaalta, silläkään ei ole mitään merkitystä, jos koira on mukava ja muuten rakas. Saksan maalle terveisii, M-L ja Ossi.

Arttu kirjoitti...

HooPee, nyt tuli sellaista kielioppiasiaa, josta varsinaissuomalainen perimäni alkaa hyristä hyvästä mielestä :)) Kiitos piristävästä lehtileikkeestä.

Onpa otsaa, varastaa opaskoira! Eikö sitä helpommalla saa koiraa itselleen, vai halusikohan ilkeä varas tehdä kiusaa näkövammaiselle.

Wuppen uusi kamu on tosi kaunis! Tykkään gorkista rotuna, ja tuossa on sopiva ripaus sitä näkyvissä.

Hyvä muistilappu. Yritätään pitää mielessä :)

Párek pakisee kirjoitti...

Onneksi opaskoiran asiat saatiin kuntoon ja koira takaisin omistajalleen. Kammottavaa mitä jotkut ihmiset voivat saada päähänsä tehdä! Toivottavasti sanktio oli tuntuva.
Kivannäköinen tyttöhän tuo Wupen uusi kamu onkin. Eihän se automaattisesti ole huono asia, jos sattuu olemaan useampaa rotua : )

Hanne kirjoitti...

Tuosta opaskoiran varkaudesta ei ole vielä mitään uutisia rangaistuksen suhteen. Luultavasti saa sakkoja, joita ei kykene edes maksamaan. Saas nähdä.