sunnuntai 3. elokuuta 2014

Wupen painonhallintaprojekti osa I


Kurissa ja nuhteessa!

Nyt on sitten uusin eväin otettu niin omasta kuin isännänkin niskasta kiinni ja käyty todenteolla Wupen painonhallintaprojektin kimppuun. Isäntä, joka on tietysti miespuolinen ja siitä syystä tarvitsi eläinlääkärin mielipiteen Wupen painosta vakuuttuakseen painonpudotuksen tärkeydestä.
Jotenkin minusta tuntuu siltä, että minun sanomiseni ovat aina yhtä tyhjän kanssa tai ainakin melkein, mutta kun joku muu sanoo tuolle isännälle mitä tahansa, niin sillä on painoarvoa. Onneksi tässä tapauksessa sanoja oli vieläpä erityisen vaikutusvaltainen henkilö eli ell.

Tekisi mieli tukistaa itseäni ja potkaista takalistoon, että en ole tajunnut sitä, että Wuppe ei osaa itse säännöstellä syömisiään. Tyhmä minä! Sanoisinko, että oppia ikä kaikki. Aikaisemmin en ole omistanut koiraa, jonka paino aiheuttaisi huolta. Sitten tulee huusholliin tämä piskuinen "piski" ja söisi vaikka jääkaapin tyhjäksi. Huoh.


Minäkö "piskuinen piski"?

Wupen aamupalaa supistettiin niin että rahka muuttui rasvaprosentiltaan 3,5% --->0,3%, juusto ja leipä jätettiin kokonaan pois sekä kaikki välipalat. Ainoastaan aamun (ja illan älylelun) lihanappulat saivat luvan jäädä.
Olin hyvin yllättynyt, että tuo mies huushollissani ihan oma-aloitteisesti etsi netistä tietoa koirien painonpudotukseen! Hän löysi neuvon, että ruokaa pitäisi antaa mieluummin 2x päivässä kuin kerralla iso annos. Nyt sitten jaettiin Wupen annos kahtia.


Tyypillinen asento kuvattaessa. " Ota se kuva ja äkkiä!"

Chihuahuan ravitsemusoppaan mukaisesti ylipainoisen, Wupen kokoisen koiran pitää tässä painonpudotuksen vaiheessa saada päivittäin 60g lihaa+60g kasviksia. Tietenkin ne extraravinteet lisäksi, kuten luujauho, öljy etc.
Lihalajeina suositeltavia ovat vähärasvainen liha, kieli, sydän, broilerin/kanan mahat ja näillä mennään nyt tällä hetkellä. Vaihtelua seuraa sitten jatkossa. Keitettyä, muussattua perunaa ja raastettua raakaa porkkanaa on ollut kasvislisukkeena ja ainakin näyttää siltä, että Wupen massu sietää niitä hyvin.
Liikunnan määrää ei tarvitse lisätä, Wuppe liikkuu todella paljon päivien mittaan. On innokas kävelijä.
Painoa seurataan päivittäin. Harvempikin riittäisi, mutta tämä joka-aamuinen punnitus on motivoivaa eli me ihmiset tarvitsemme sitä. Nyt on joka päivä joitakin grammoja hävinnyt taivaan tuuliin, se, jos mikä, kannustaa!
12 kommenttia:

Párekin Palvelijatar kirjoitti...

Ihanat kuvat Wupesta. Tuossa alimmaisessa on sellainen "älä taas jaksa siitä painosta" -ilme. Kuulostaa järkevältä dieetiltä ja uskon toimivan. Onnea jatkoon.

creek kirjoitti...

Tsemppiä! Siitä se lähtee :)
Tuollainen sivusta otettu kuva on hyvä vertailu sitten kun painoa on alkanut enemmän putoamaan, näkee varmasti sitten kunnolla eron pikku-herran kropassakin.

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä kehiin. En tiedä kumpi on helpompaa koiran laihduttaminen vai nirson koiran lihottaminen. Mutta koiran terveydellä tietenkin se ylipaino on vaarallisempaa. Ihanat jutut täällä, eksyin tänne aikoinaan koiran allergia hakusanalla ja jäin koukkuun.

Hanne kirjoitti...

Kiitoksia! Luulen, että nirson koiran lihottaminen on vaikeampaa kuin laihdutus ja siihen nirsouteen on usein myös hankalat syyt, ei pelkkä nirsous.
Ihan kiva juttu, että jäit "koukkuun". :)

Hanne kirjoitti...

Kiitos! Noita sivukuvia ei ollenkaan huvita katsella, mieluummin sitä sulkee silmänsä ja unelmoi edelleenkin. :)

Hanne kirjoitti...

Wuppe pysähtyy aina kun kameroidaan. On kuin mallinukke eikä ole ainakaan linssilude, mitä ilmeisiin tulee. Liekö opetettu jo pentuna seisomaan kuvissa paikoillaan, kun on valmennettu näyttelyihin, todennäköisesti?
Kiitos, onnea ja sitkeyttä vaaditaan!

Unknown kirjoitti...

Voi, Wuppeliini! Minusta et näytä yhtään pullealta, näyttääköhän teidän vaaka oikein? Tosin mekin Jirin kanssa olemme pikku dieetillä, kun lapset kouluttivat meitä namien kanssa niin kovasti, että vaaka rupesi näyttämään liikaa. Niin, että kärsitään nyt sitten yhdessä, kun kerran pakko on.

Marja-Leena kirjoitti...

On tosi söötit kuvat Wupesta. Tiedätkös minä olisin tehnyt ihan samoin, elikkä jättänyt sen leivän ainakin pois. Minun mielestä koira ei tartte leipää lainkaan, mutta en viitsinyt sitä kauheasti huudella. Siinähän on sellainenkin juttu, että monet koirat ovat tosi allergisia viljoille. Sitä miten hiilihydraatit käyttäytyvät koiran elimistössä, niin siitä en tiedä, mutta ihminenhän onnistuneesti muodostaa hiilihydraateista sokeria. No tietty määrä pitää ihmisen ruokavaliossa ilman muuta olla hiilihydraatteja, koska aivot tarvitsevat niitä.

Wupen pienoinen laihduttaminen on ainakin yhtä pitkä kuin sen lihomisaikakin on ollut, joten malttia. Ossi laihtui reilut puoli kiloa sillä, että kielsin miästä antamasta juustoa. Puolisen vuotta toi sen puolen kilon painon tiputuksen. Ehkä puoli kiloa voisi vielä laihduttaa. Sitten oltaisiin kymmenessä kilossa. Terveisiä teille sinne Hampuriin Ossilasta! M-L ja Ossi.

Hanne kirjoitti...

Valitettavasti meidän vaaka on totuudentorvi. Ja tarkka. Se on tuo korkea elintaso ja vauraisuus, jonka takia meidän kaikkien paino herkästi nousee. Ollapa pula-aika, niin ei olisi tuollaisia huolia. Huolet olisivat paljon suurempia.
Eiköhän me selätetä nuo ylikilot!

Hanne kirjoitti...

Meillä on tuo aamiaisleivän jakaminen ollut oikeastaan jo aina perinne meidän kulloisenkin koiran kanssa. Vaan ei ole ollut paino-ongelmia aiemmin.
Nyt emäntä syö leipänsä jo aamiaista valmistellessa ja Wupen vielä ollessa aamulenkillä. En kestä katsella hänen anovaa katsettaan, jos syön juustoleipää antamatta hänelle.
Wupen paino on noussut aika nopeaan tahtiin, painonpudotus on aina hitaampaa kuitenkin. Parasta onkin tuollainen pitkäntähtäimen laihdutus, jota Ossi on läpikäynyt, pieni muutos elintapoihin ja tulosta tulee. Ja vieläpä pysyvää sellaista.
Hoikkapoikaterveiset täältä sinne!

Jalo kirjoitti...

Varmasti paino saadaan nopsaan hallintaan! :) Kuulostaa vaan kovin vieraalta tollanen koiran saamien kaloreiden sääntely, Jalolle kun saa keksimällä keksiä maistuvia ruokayhdistelmiä, joilla paino saadaan ennemminkin nousemaan :D

Ollapa oma painonpudotus yhtä helppoa; jos joku muu säännöstelisi mitä ja kuinka usein sitä suuhunsa pistää! ;)

Hanne kirjoitti...

Älä muuta sano, oma painonpudotus on aina hyvin haasteellista.
Käytännössä koiran laihduttaminen on helppoa, mutta tunnetasolla vaikeaa. Koiran anelevaa katsetta on vaikea sietää ja vaikka koira ei kerjäisikään, niin silti haluaisi antaa jotakin. Huoh.