torstai 21. toukokuuta 2015

Eläinsuojelutarinoita
Täällä Hampurissa oli kuvan osoittama tilanne tässä muutama viikko sitten. Iäkäs collie-koira oli haukkaamassa raitista ilmaa aidatulla kattoterassilla ja kuinka ollakaan, luiskahti aidan raosta katolle. En kuvan perusteella ymmärrä, mistä raosta noinkin iso koira on mahtunut putoamaan, mutta niin vaan tekstissä kerrottiin. Onneksi jäi kattoränniin seisomaan. Palokunta pelasti koirapolon ahdingosta ja tämä tarina päättyi siis hyvin.
Tämä seuraava tarina on surullinen. Ehkä se on ollut suomalaisissakin lehdissä luettavana.
Tanskan uusien koiralakien perusteella 27 vuotias mies menetti oman Zanto-koiransa viranomaisille. Hänelle annettiin viikko aikaa todistaa, että koira ei kuulu Tanskassa kiellettyihin rotuihin. Tähän mies ei kyennyt ja hänen koiransa tapettiin. Koira oli ollut kaikki kaikessa miehelle eikä koskaan ollut tehnyt kenellekään pahaa. Mies ei kestänyt tätä epäoikeudenmukaista tekoa viranomaisten taholta ja päätti lähteä koiransa mukaan ikuisuusmatkalle eli teki itsemurhan.
Tämä epämoraalinen laki Tanskassa koskee myös koiria, jotka vain ulkonäöltään muistuttavat kiellettyjä rotuja sekä myös turistien mukana maahantuotuja koiria.

§1a Der Besitz und die Zucht folgender Hunde sind verboten:
– Pitbull Terrier
– Tosa Inu
– Amerikanischer Staffordshire Terrier
– Fila Brasileiro
– Dogo Argentino
– Amerikanische Bulldogge
– Boerboel
– Kangal
– Zentralasiatischer Ovtcharka
– Kaukasischer Ovtcharka
– Südrussischer Ovtcharka
– Tornjak
– Sarplaninac 

Abs 2: Das Verbot aus Absatz 1 bezieht sich auch auf Kreuzungen der genannten Hunderassen.
Abs. 3: Die gewerbliche Einfuhr von Hunden nach Absatz 1 oder 2 ist verboten.
§1a wurde eingefügt mit dem Änderungsgesetz Nr. 717 vom 25.06.2010 vom 01.07.2010 an. Personen, die am 17.03.2010 Hunde nach §1a Abs.1 Nr. 3-13 oder Kreuzungen daraus besaßen, dürfen diese weiterhin besitzen. Diese Hunde dürfen jedoch nicht den Besitzer wechseln. Auf öffentlichen Straßen, Wegen, Plätzen usw. sollen die Hunde angeleint und mit einem sicheren, geschlossen Maulkorb versehen sein…
§1b Hunde, die unter Nichtbeachtung der Regeln aus §1a gehalten oder eingeführt werden, werden durch Polizeimaßnahmen getötet.
Abs. 2 Bestehen Zweifel, ob der Hund einer der in §1a genannten Rassen oder einer Kreuzung angehört, kann die Polizei verlangen, dass der Besitzer die Rasse oder den typ des Hundes dokumentiert.
Abs. 3 Falls der Besitzer nicht schnell die notwendigen Dokumente im Zusammenhang mit Abs. 2 vorlegen kann, ergreift die Polizei Maßnahmen mit dem Ziel, den Hund mittelfristig von seinem Besitzer zu entfernen.
Abs. 4 Hat der Besitzer innerhalb der von der Polizei gesetzten Frist keinen ausreichenden Nachweis erbracht, dass der Hund nicht einer der Rassen oder Kreuzungen angehört, die in §1a aufgeführt sind, wird angenommen, dass der Hund unter Verletzung von §1a gehalten wird.

Danish legislation on dogs
Rasseliste Dänemark


Hampurin löytöeläinhoitolan tarinoita

En saata ymmärtää ihmisiä, jotka hylkäävät koiransa kadulle. Vielä vähemmän tajuan sellaisten ihmisten tunne-elämää, jotka heittävät iäkkään koiransa ulos, kadulle, pois. Siis eikö omistajan ja koiran välille ole syntynyt mitään kiintymystä ihmisen taholta? Eikö etenkin vanha koira ole kuin oma lapsi, perheenjäsen?
Nämä kuvissa esiintyvät koirat ovat kaikki nyt keväällä kadulle hyljättyjä eikä kukaan ei ole niiden perään kysellyt. Osa on löydetty eläinhoitolan lähistöltä, osa puistoista harhailemassa. Kaikki nämä koirat on todettu terveiksi, kilteiksi, kaikin puolin mukaviksi ihmisen kumppaneiksi.

Parasta tässä tarinassa on se, että Giselaa lukuunottamatta nämä koirat ovat löytäneet lyhyessä ajassa uuden vanhuudenkodin. ♥ 
Toinen ryhmä iäkkäitä koiria (ja kissoja) ovat ne, joiden isäntä/emäntä on sairastunut tai tullut niin iäkkääksi, että on ollut pakko luopua lemmikistä. Nytkin on yksi noin 10 vuotias pitkäkarvainen chihuahua Pedro kotia vailla juuri tästä syystä. Ja ihana 5 vuotias,kadulle hylätty tiibetinspanieli...

Koiran luovuttaminen koirahoitolaan maksaa omistajalle jonkin verran, summaa en tiedä. Koiran hylkääminen kadulle, vaikkakin esim. koirahoitolan eteen, on eläinsuojelulain mukainen rangaistava teko. Syyllistä ei yleensä löydetä. Löytöeläimen vieminen ei tietenkään maksa mitään.
Nyt lomakauden alkaessa hylätään koiria taas tavallista runsaammin. Sidotaan tolppiin, jätetään kadulle. En voisi lähteä lomailemaan, jos joutuisin sen takia koirani hylkäämään.


Gisela, Jack Russel, ~12v, etsii vielä kotia

Hasi, chihuahua, ~14v

Opa Wilson, bokserimix, ~ 12v

Löwchen, ~10v

Tässä pentutehtailun pentue, joka takavarikoitiin hampurilaisesta asunnosta.
Pennut olivat saapuneet itäisestä Euroopasta ja joutuivat valitettavasti karanteeniin,
joten pentuaika kului ilman muita koirakontakteja.
Nyt pennuilla on karanteeni suoritettuna ja ikää noin 7 kk.
Nyt alkaa sosiaalistaminen ja oikean koiranelämän opettelu, hihnan kanssa lenkkeily jne.

Tässä yksi kissaosaston huoneista.
Olen nähnyt samankaltaisia suomalaisissa eläinhoitoloissa.
Juuri nyt ollaan laajentamassa kissaosastoa, tulijamäärät ovat taas nousussa.


Kevätjuhla 2015
8 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Olipas mielenkiintoinen postaus. Tuo miehen ja koiran traaginen tarina sai aivan pysähdyksiin. Kuinka surullinen loppu.

Tuntuu kyllä omasta näkökulmasta katsottuna niin käsittämättömältä, että perheenjäseniä pystytään heittämään mäkeen niin paljon, kuin ihmiset sitä tekevät. Vieläpä tosiaan vanhat, jotka ovat kenties olleet siinä samassa perheessä pitkän ajan. Tuntuu ihan aidosti todella pahalta.

Kanimaailmassa olen useampaan kertaan huomannut sellaista, että ensin on esim. risteytyskaneja lemmikkinä, sitten aletaan kasvattamaan jotain rotua, niin ne vanhat lemmikkikanit myydään "pois tieltä". Saattavat olla jo vuosia perheessä olleita, mutta kun rotukanit tulevat, niin vanhat mitkälie-risteytys lemmikkikanit lähtevät. Olen aina yhtä hämmentynyt.

Párekin Palvelijatar kirjoitti...

Vanha sanonta kuuluu, että ihminen on ihmiselle peto. Mietin mikä monsteri ihminen on eläimelle, jopa monivuotiselle lemmikilleen. Onneksi sentään on myös meitä, jotka arvostamme eläintä ja sen olemassaolon oikeutusta!

Kaisun kirjoitti...

En ymmärrä ja saksaa en osaa, mutta miten laki voi kieltää sellaisia koirarotuja, kuten pitbulli tai amerikan bulli, puhumattakaan filasta. Ovathan rodut kenties haastavia ja vain kokeneille koiraihmisille sopivia, mutta että lopetetaan asiaa tutkimatta ei mene jakeluun. En sano, mikä tulee mieleen historiasta.. :(

Marja-Leena kirjoitti...

Siis tuo miehen ja koiran tarina on aivan järkyttävä. Enpä ole pitkään aikaan kuullut moista. No olisivat viranomaiset voineet antaa edes miehen ja koiran muuttaa johonkin maahan, jossa nuo rodut sallitaan. Suomessa nyt ei sentään vielä ole lakia, joissa jotkut tietyt rodut kielletään. En jakanut lukea tuota saksankielistä tekstiä, mutta eikös Saksassakin ole niin, että ns vaarallisten rotujen omistajilta vaaditaan joku kurssi tms. Meillä on yksi tuttava Saksassa, joka työskenteli vapaaehtoisena jossain koiratarhassa ja hän pelasti sieltä itselleen dogo argentinon. Oli kuulemma itse lempeys tämä koira.

Toisaalta, jos maassa on laki, niin sitä tulee noudattaa. En nyt osaa sanoa, mitä rotua tuo koira muistuttaa, ehkä pitbullia eniten, mutta tuon rotulistan luettua, ainakin parin rodun piirteitä siitä tunnistan.

Tuolla katolle tipahtaneella koiralla oli tosi paljon onnea mukanansa. mistä lie raosta sitten luikahtanut. menevät monet koirat myös raosta, josta niiden pää mahtuu. Olen itse ollut näkemässä, kun Ossi tuli lapsiportista läpi alakerrasta yläkertaan, vaikka sillä oli aika iso muovikauluri kaulassa. saa olla uskomattakin, mutta tosi on.

Voi vanhaa jack russelia. Toivottavasti joku senkin ottaa kotiinsa eläkepäiviä viettämään. Noista "haastavista" koirista olen vähän sitä mieltä, että joka koirasta on ihmiselle haastetta. Miksi pitää ottaa vielä ns "haasteellinen" rotu, joka vaatii vähän erityishaasteellisuutta? Minulle ei tulisi mieleenikään ottaa pitbulleja tai laumanvartijakoiria, kun joskus niilläkin voi kilahtaa päässä, ihan niinkuin ihmisilläkin ja silloin ihmisen voimat ovat aika mitättömiä. Saksaan terkut Ossilasta.

Hanne kirjoitti...

Minäkin suuresti ihmettelen ja samalla kauhistelen kanssaihmisiä heidän tunteettomuudestaan. Jotenkin koen sen "pelottavaksi", että ihan normi-ihmiset voivat tarvittaessa olla hyvinkin häikäilemättömiä ja tunteettomia.
Osaavatko tuon tyyppiset ihmiset kiintyä mihinkään, vai onko "kiintymys" vain tarpeen mukaista?
Huoh.

Hanne kirjoitti...

Niinpä, meitä on moneen junaan. Valitettavasti ihan liian moni juna on täynnä näitä raukkoja ihmisiä, jotka kaltoin kohtelevat eläimiä.

Hanne kirjoitti...

Tanskan uusin koiralainsäädäntö on kuin jostain kehitysmaasta. Ja se koskee myös lomailijoita. Monikohan tietää sen, että muutaman viikon loma Tanskassa "vääränrotuisen" koiran kanssa voi päättyä suureen suruun?

Hanne kirjoitti...

Tuskin tuo tanskalainen mies olisi edes ehtinyt viikossa muuttamaan pois, ainakin koira oli jo otettu huostaan eli koiran kohtalo oli sinetöity. Ihan mieletön laki! Ja vieläpä Tanskassa!
Hampurin naapuriliittovaltioista Schleswig-Holstein aikoo ensi vuoden alusta virallistaa uuden koiralainsäädännön, jonka mukaan "yksikään koira ei synny aggressiivisena" eli rotuluettelo poistuu ja koira tulkitaan vaaralliseksi ainoastaan käyttäytymisensä puolesta, ei rodun.
Toinen naapuriliittovaltio Niedersachsen on poistanut rotulistat ja näkee koiran vaarallisuuden johtuvan pääasiassa koiran omistajasta eikä rodusta. Hampurin eläinsuojelun koirahoitolasta menevät nuo kodin löytäneet "väärärotuiset" koirat pääasiassa juuri Niedersachseniin. Siellä uudet, 1. koiraa hankkivat koiranomistajat joutuvat suorittamaan kirjallisen testin ja vuoden kuluttua koiran hankinnasta käytännön testin. Molemmat testit ovat maksullisia.
Hampurissa noiden ns. vaarallisten koirien pitäminen on sallittua, mutta niitä ei saa kasvattaa eikä pitää vapaana, on suoritettava soveltuvuustesti, muussa tapauksessa koiran tulee käyttää aina ulkoillessa kuonokoppaa, koiravero on 10 kertainen jne. Tätä lainsäädäntöä kritisoidaan ankarasti.
Minä en ikinä olisi myöskään ottanut koiraa, jota en voi koon puolesta hallita. Minulla on aina ollut se periaate, että jaksan ottaa koira syliin, se on aina ollut se raja. Kohdallani siis lapinkoira on ollut suurin ja nyt koirat senkus vaan pienenevät, ei sitä vanhemmiten jaksa 25 kiloa kantaa.... :)
Helluntaiterveiset teille sinne pohjoiseen!