maanantai 31. maaliskuuta 2014

Germany-spesiaali Nr. 7

Vaihteeksi saksalaisia kuulumisia. Enää ei ole niin paljon uutta eikä ihmeellistä, kuin täällä asumisen alkuaikoina, mutta mielenkiintoista asiaa löytyy silti. Lisäksi suhtautuminen asioihin muuttuu, kun asuu kauemmin maassa.

Nyt valitsin aikaisemmista sekalaisista aiheista poiketen teemaksi koulun.
Huom. käännökset ovat lähes kaikki sananmukaisia eli vähän töksähtäviä, mikä ei ole mitään uutta tässä blogissa. :) Muut töppäykset ovat bloggerin syytä.


Koululaisia matkalla kouluun.

Me asumme alakoulun vieressä, joten tulee usein nähtyä noita pikkukoululaisia. Koulussa on luokat 1-4 elikkä lapset ovat esikoululaiset mukaan lukien 5-10 vuotiaita. Vierailin heidän koulunsa kotisivuilla, jossa on heti ensimmäisenä tervehdys: Willkommen! Welcome! Bienvenue! Добро пожаловать! Witamy! Bienvenidos! Se kertoo jo sen, että suurin osa lapsista on alkuperältään muunmaalainen.


Aamiainen koulussa.

Koulupäivän pituus on 8.30 - 13.30. Työssäkäyvien vanhempien lapsille on mahdollista tulla kouluun jo klo 7 ja klo 7.30 alkaen on ilmainen aamiainen kaikille halukkaille oppilaille ja opettajille. Aamulla ennen varsinaisen kouluopetuksen alkua on kaksi ryhmää "kielitaidonopetusta" sitä tarvitseville lapsille.

07:45-08:25 Uhr Kielitaidon opetusta luokat 3 ja 4
08:0008:25 UhrKielitaidon opetusta luokat 1 ja 2
08:3009:30 Uhr1. opetustunti
09:3010:15 Uhr2. opetustunti
10:15 10:45 Uhr30 Min. pihatauko
10:45 11:30 Uhr3. opetustunti
11:30 11:35 Uhr5 Min. tauko
11:35 12:20 Uhr4. opetustunti
12:20 12:45 Uhr25 Min. pihatauko
12:45 13:30 Uhr5. opetustunti


Pari viime vuotta koulu on toiminut kokopäiväkouluna ja lähes kaikki oppilaat ovat ilmoittautuneet siihen. Heille tarjotaan koulutuntien päätyttyä lämmin ateria ja monenlaista ohjelmaa koko iltapäivän ajaksi. Iltapäiväkurssit, joihin voi ilmoittautua halukkuuden mukaan, vaihtuvat kaksi kertaa lukukauden aikana. Yksi lapsi voi osallistua kerralla vain kahteen kurssiin. Kurssitunti kestää tunnin. Iltapäivä päättyy noin klo 15.45.


Sateen sattuessa pitkät välitunnit vietetään oleskeluaulassa.


Tässä lukukauden ensimmäisen puoliskon kurssit: Nyt huhtikuun alussa alkavat uudet kurssit.

maanantaisin
koululehti
kokeilutupa tytöille
saksankielen työtupa
matikkanerot
lukemista kaikille
englantia
tekniikkaa
musiikillisia elämyksiä

tiistaisin
savitöitä
teatteria
shakkia
urheilua tytöille
lego/tietokone
pöytätennistä
kansainvälinen keittö
luovaa työtä
Girls Only
Survival Training pojille

torstaisin
koulukuoro
Natur pur
maalamista, piirtämistä
jalkapalloa tytöille ja pojille
pelejä
elokuva
kokkikurssi

Ruokalista vaihtuu viikottain. Ruokalistasta huomaa, että suuri osa koululaisista on muslimiperheistä, joten possunlihaa ei tarjota ollenkaan.


maanantai

pastaa tomaatti-paprikakastikkeella vuohenjuustoa ja kevätsipulia

vaihtoehto: makaroonia, pesto-kermakastike, kuivattua tomaattia ja juustoa
kirsikkajugurttia suklaarakeiden kera

tiistai

"äidin perunagratiinia"
purjosipulin ja persiljan kera

kreikkalainen vuohenjuustosalaatti

keskiviikko

marinoituja broilerinsiipiä, hapanimelä kastike sekä uuniperunoita

kasvisruoka: Brokkolia ja Crunchy Nuggets, hapankastike ja uuniperunoita

omena-porkkana tuoresalaatti

torstai

kalkkunapaisti, sinappi-hunajakastike,
omenapunakaaliraakasalaattia ja perunapalleroita

kasvisruoka: makaroonilaatikkoa tomaattikastikkeella

jäätelö

perjantai

rapea kalafile, paprika- ja zucchinivihanneksia,
tomaattikastike ja riisiä

kasvisruoka: välimeren hirssi-vihannespata, tomaattikastike ja riisiä

vaniljavanukas suklaakastikkeella


Koulun ravintola "Leckerland"


Kesäloma on  tänä vuonna 10.07. - 20.08.


Esikoululaisten luokka

Esikoulussa ollaan maanantaista perjantaihin viisi tuntia päivässä. Lapset ovat 5-6 vuotiaita, varsinaiseen kouluun mennään 6 vuotiaana. Esikoululaisilla on käytössään myös leikkihuone pallomerineen ja heitä valmennetaan leikkien kautta koulunkäyntiin.


Adventtijuhla.


Saadankohan täällä laulaa Enkeli taivaan....?


Vanhat Germany-spesiaalit löytyvät Vilin ja Wupen blogien hakusanaluettelosta "Germany".



4 kommenttia:

Hugo ja Vito kirjoitti...

Olen käynyt kerran saksalisessa koulussa. Tietenkään yhden koulun perusteella ei saisi tehdä vielä mitään päätelmiä. Koulussa oli oikein rento henki. Mikä ensimmäisenä pisti silmään, oli opettajainhuoneen jääkaapin viinipullot. Meille tarjottiin myös tervetuliaismaljat. Opettajainhuoneen ovi oli sepposen selällään eikä kukaan oppilaista edes vilkaissut tai ihmetellyt lasien kilistelyä. (Toisin se olisi ollut meillä Suomessa. Ei olisi tullut kuuloonkaan. Näki, että osa opettajista vain kostutti huuliaan viinillä, osa ehti kipata kaksi lasia). Vanhemmat osallistuivat myös enemmän koulun elämään erilaisissa juhlissa mm. leipomalla. (Meillä suomessa: leivo kakku lapsen myyjäisiin ja käy ostamassa se itse kotiin).

Mutta opetus oli auttamattoman vanhanaikaista, ainakin se englannin opetus. Mutta varmaan ajat muuttuvat sielläkin. Pisa painaa päälle. Hyvä, että kursseissa painotetaan kuitenkin leikkiä, laulua ja kädentaitoja. Mitenhän sitten muut aineet...?

Hanne kirjoitti...

Tosiaan jokainen koulu on omansa, ja kaikissa Saksan osavaltioissa on omat tapansa, jopa yo-kirjoitukset määrittelee jokainen osavaltio itse. Siis taso on kirjava. Nyt kuulemma pyritään valtakunnalliseen yo-kokeeseen.
Joissakin kaupunginosissa peruskouluissa on suurena ongelmana valtava eri kulttuurista tulevien maahanmuuttajien määrä, saksalaislapset saattavat olla pienenä vähemmistönä. Ei sekään ole hyvä asia. Moni perhe hakeutuukin kaupunginosaan tai paikkakunnalle, jossa asuu pääosin saksalaisia, jotta heidän lapsensa saavat tasokkaampaa opetusta. Ei sekään ole hyvä asia, että tulee tuollainen tilanne, että eritaustaiset ihmiset hakeutuvat omiensa pariin. Tosin tällainen ei monellekaan ole mahdollista, mutta silti.
Minulla ei ole mitään omaa kokemusta eikä näkemystä saksalaisesta koulunkäynnistä eikä kyllä nykyajan suomalaisestakaan.
Tämä on teollisuusvaltio ja siksi täällä arvostetaan myös sen alan ammatteja eli yo ei ole se ainoa tavoiteltava tutkinto. Muistan, kuinka monia vuosia sitten työpaikkani miespuolinen pomo harmitteli sitä, että hänen poikansa, joka oli yo, valitsi ammatikseen isänsä lailla sairaanhoidon. Isä eli pomoni sanoi, että hukkaan meni koko koulutus kun poika ei mennytkään yliopistoon, jota vanhemmat pitivät itsestäänselvänä. Ja Suomessa yo on kuin mikä tahansa perustutkinto, ylioppilaat hakeutuvat ihan kaikenlaisiin ammatteihin, kautta linjan.
Ja suhtautuminen alkoholiin on täysin erilainen kuin Suomessa. Sitä saa jokaisesta ruokakaupasta, joka lajia, ikärajoitus rajoittaa ostajia, ei mikään muu.

Hanne kirjoitti...

http://www.studentum.fi/Maaopas_Saksa__d7299.html

Marja-Leena kirjoitti...

Siis tuo, että periaatteessa lapset voivat koulupäivän jälkeen "harrastaa" koulussa, on aivan mahtavaa. Siihen kait yritetään päästä täällä Suomessakin, mutta siinä on noin ziljoona estettä. Työssäkäyvien lasten vanhemmat saavat sitten olla sydän syrjällään pilttiensä puolesta. Eikä se lapsestakaan ole mukavaa tulla tyhjään kotiin. Paljon parempi järjestely kuin täällä meillä. Vaikka ei enää itseäni kosketakaan:) Terveisii Saksan maalle ja wuppe pienelle rapsutuksia, M-L ja Ossi.