tiistai 30. syyskuuta 2014

Germany-spesiaali Nr.10

Moin Moin!
Tuo on täkäläinen ikivanha yleistervehdys, sopiva kaikkiin vuorokauden aikoihin, parhaiten kuitenkin päiväsaikaan. Minä en sitä muualta tulleena rohkene käyttää, vaikka alakerrassa asuva mies tuolla tavalla tervehtii aina tavatessamme.


Flut = tulva, Ebbe = laskuvesi

On kulunut melkein 2 vuotta siitä, kun kirjoitin ensimmäisen Germany-spesiaalini. Ja nyt on jo 10. vuorossa. Ja 100. postaus tässä blogissa! Enää ei riitä juurikaan ihmeteltävää täkäläisessä arjessa, lähes kaikkeen on ehtinyt tottua. Ollaan täällä jo kuin kotonamme.

Näitä pohjoisen Saksan nimiä jaksan vielä taivastella. Ihmisillä on erikoisia, vaikeasti muistettavia sukunimiä ja paikkakuntien nimistökin on kummallinen verrattuna eteläiseen Saksaan, joka oli minulle entuudestaan tutumpaa seutua. Juttelin tästä erään paljasjalkaisen hampurilaisen naapurini kanssa ja hän selittikin asioiden taustaa hyvin loogisesti.
Hampuri satamakaupunkina on houkutellut ihmisiä muista maista jäämään tänne ja siitä on seurannut omaperäiset sukunimet. Lisäksi naapurimaat Hollanti ja Tanska ovat antaneet omia vivahteitaan tänne.
Esim. katu, tie on saksaksi Straße, Weg ja niin toki on täälläkin, mutta lisäksi on katu-sanana myös Kamp, Twiete ja Redder. Täällä puhutaan suureksi helpotuksekseni Hochdeutsch eli sitä hyvää murteetonta kirjasaksaa, mutta osa osaa vielä puhua Plattdeutsch/Niederdeutsch (suomeksi Alasaksi), jota minä en ymmärrä alkuunkaan.

Tähän sitten päättyikin iloisten asioiden kertominen.
Sunnuntaiaamuna varhain tapahtui tuossa ihan liki, Wupen aamulenkin varrella, "koiramailin" toisessa päässä murha. Onhan noita sattunut, lehdistä lukenut ja teeveestä kuullut. Nyt näin lähellä tapahtunut tuntuu todellisemmalta.
Se on vienyt ajatukseni viime päivinä. Koskettanut. Tuntematta uhreja, olen pohtinut, kuinka toinen ihminen voi viedä toiselta hengen? Toiselta ihmiseltä omaisuuden varastaminen on ihan eri juttu, mutta elämisen oikeuden varastaminen on aivan käsittämätöntä. Olivat ne syyt sitten minkälaiset tahansa.
Wuppe ei päässyt sunnuntaiaamun lenkillään jatkamaan matkaa, koska koko lyhyt, rauhallinen kadunpätkä oli suljettu, poliisi seisoi joka kulmassa.
Kaksi veljestä (26v ja 27v) oli henkitoreissaan maannut kadulla, kotialonsa lähellä, heistä toinen kuoli sairaalassa samana päivänä. Olivat joutuneet jostain syystä riitaan 7-henkisen porukan kanssa, joista kolme oli naisia. Pakenivat paikalta kahdella autolla. Syyllisiä ei ole tavoitettu, tiedetään kuitenkin muutaman henkilöllisyys. Ajan kysymys, milloin heidät saadaan kiinni.
*******
Uutinen pakolaisten asuntoloissa tapahtuneista väkivallan teoista oli pöyristyttävän kauhea. Kaiken lisäksi sitä tapahtui useammalla paikkakunnalla olevissa pakolaiskeskuksissa. Vartijahenkilökunta kiusasi, piinasi, pahoinpiteli, uhkaili ja nöyryytti pakolaisia. Käsirautojen käyttö ja pamputus oli jokapäiväistä.
Heidän tarkoituksensa oli olla pakolaisten turvana ulkopuolelta tulevaa vaaraa vastaan ja pyrkiä pitämään ahtaat asuntolat rauhallisina ja selvittää pakolaisten väliset konfliktit inhimillisesti ja rauhallisesti.
Sen sijaan vartijoiksi oli hakeutunut rasisteja, ulkomaalaisiin vihamielisesti suhtautuvia, aggressiivisia ihmisiä. Tässä tapauksessa täytyy sanoa, että onneksi he filmasivat itse tekojaan, muuten ei olisi mitään vuotanut julkisuuteen. Pakolaiset eivät kielitaidottomina olisi osanneet eivätkä uskaltaneet hakea apua.

*******
Tiesittekö, että kaikkia Saksassa sijaitsevia juutalaisia kouluja, lastentarhoja ja muita sen tapaisia yhteisöjä valvotaan ja suojellaan poliisivoimin? Luulisi, ettei vihamielisyys enää nostaisi päätään, mutta muulta näyttää.


*******
Eräässä saksalaisessa kaupungissa herätti naapurien huomion tämä koira ikkunalla, joka haukkui lakkaamatta. Aikansa kuunneltuaan joku naapureista soitti poliisit paikalle.
Asunnosta löytyi koiran iäkäs omistajapariskunta kuolleena. Ruumiit olivat pitkälle mädäntyneitä ja asunto mustanaan kärpäsiä Koira oli kohtalaisen hyväkuntoinen, liekö ollu kuivamuonasäkki ulottuvilla ja vessanpytyssä vettä.
Ilmeisesti nuorempi mies oli kuollut äkillisesti ja pyörätuolin varassa ollut hoivattava iäkkäämpi vaimo oli kuollut sitten hoidon puutteeseen. Koira päätyi eläinsuojeleluyhdistyksen hoteisiin.
Pariskunta asui paritalossa kadun varrella. Kuulemma ainakaan kolmeen viikkoon ei kukaan ollut nähnyt miestä ulkoiluttamassa koiraansa. Miksi ihmiset eivät välitä?

*******

Ukrainassa, Syyriassa, Irakissa kiehuu, Venäjä on levoton, pakolaisia on miljoonittain, Pohjois-Korea polkee kansaansa. Terrorijärjestö toisensa jälkeen ilmestyy esiin, ihmisiä teloitetaan.
Naisia ja lapsia sorretaan ympäri maailmaa. Vanhuksiakaan ei enää kunnioiteta, vaan myös heitä ryöstetään, raiskataan, tapetaan. Eläimiä kohdellaan tavarana, massana, kidutetaan, hyljätään.

                                                           Mikä maailmaa vaivaa? 
Onko paha voittamassa maailman vallan?


PS. Germany-spesiaalit 1-5 löytyvät Vilin blogista.
3 kommenttia:

Marja-Leena kirjoitti...

Moin, moin Hanne. Nämä Germany-spesiaalit ovat mainiota luettavaa. niissä on kuitenkin sellaista tietoa, että se on niin sanotusti "nice to know". Esimerkiksi en todellakaan tiennyt, että juutalaislasten kouluja ja päivätarhoja vahditaan. Itse asiassa oli aika yllättäväkin tieto. Mikse sitten kaikkien muiden etnisten ryhmien ja eri uskontokuntien?

Huoks, tappoja ja murhia sitten sattuu ihan joka puolella maailmaa ja niistä lukeminen karmaisee aina. Miksi ihmiset ovat niin kamalia toisilleen ja mistä se pahuus oikein kumpuaa?

Aika karmeaa tuo iäkkään pariskunnan kohtalo. Kas, ettei kukaan naapuri puuttunut siihen, että iäkkäitä asukkeja ei enää näkynyt missään. No asialle ei voi mitään ja onneksi sentään löytyivät.

Toivotaan todella, että maailmasta löytyisi enempi hyvää, kuin pahaa. Vaikka ei se silti tunnu juuri tällä hetkellä. Terveiset Ossilasta, M-L ja Ossi. Ps. Kiitos spesiaalista ja jatko-osai toivotaan aina "säännöllisen epäsäännöllisesti" Elämästa Saksassa on mukava lukea.

Hanne kirjoitti...

Tuo oli itsellenikin yllätys, että juutalaiyhteisön tiloja vartioidaan. No, se johtuu yksinkertaisesti siitä, että ilmenee juutalaisvastaista liikehdintää, yllyttämistä juutalaisvihaan, attentaatteja, manifesteja ja määrä on lisääntynyt vielä entisestään viimeisten Lähi-idän kahinoitten jälkeen. Muita uskonnollisia yms. yhteisöjä ei uhkailla eikä ole tapahtunut mitään suojelun tarvetta vaativaa. Saksan surullinen natsimenneisyys vaatii suojelemaan erityisesti juutalaisyhteisöjä.

http://www.bild.de/politik/inland/antisemitismus/trauriger-alltag-judenhass-37632304.bild.html
http://www.jgms.de/gemeindeleben-heute/gemeinde-news/keine-j%C3%BCdische-einrichtung-deutschland-ohne-polizeischutz-besch%C3%A4me

Tällä kertaa tämä spesiaali oli masentavasisältöinen, mutta eiköhän tule mukavampiakin jatkossa. Terveiset sinne Pohjolaan!

Palvelijatar kirjoitti...

Ei maailma ole paha, liian monet ihmiset ovat. Kenelläkään ei ole enää aikaa toisilleen, kun pitää riippua kynsin hampain työpaikassaan irtisanomisuhan alla. Lasten kanssa ei ehditä harrastaa, se homma ulkoistetaan toisten tehtäväksi. Kotona ollaan väsyneitä ja ärsyyntyneitä, kun stressi painaa eikä tilanteeseen ole luvassa helpotusta. Televisio ja internet hoitavat nuorten viihdyttämisen, ja niistähän löytyy vaikka mitä jännää ja mielenkiintoista. Nykynuoret ovat omillaan ja ajautuvat ties millaisiin porukoihin. Lumipallo pyörii ja kasvaa... kohta ihminen on muuttunut tunteettomaksi taistelijaksi, mikään ei ole enää pyhää, mitä tunteettomampi olet sen varmemmin saat hyväksyntää ryhmältäsi. Pelottava visio saattaa olla totta jo huomenna.